A doua Zi de Paști la Viena

Luni, 15 aprilie, a fost săvârșită în biserica ortodoxă sârbă cu hramul „Învierea Domnului” din Viena Sfânta Liturghie pentru toți elevii ortodocși din capitala Austriei. O parte dintre elevii de gimnaziu, dar si de scoala primara, care frecventează orele de religie, însoțiți de profesorii lor, au participat la această slujbă oficiată de către IPS Dr. Arsenie, Mitropolitul grec al Austriei și Ungariei, alături de un sobor de preoți, care au reprezentat bisericile ortodoxe surori din Austria.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în cea mai mare parte în limba germană, aceasta fiind nu doar limba țării în care trăiesc elevii, ci și limba de predare a orelor de religie, apoi, anumite părți din sfânta slujbă în limbile greacă, rusă, română si sârbă.

În Austria, religia ortodoxă se predă pentru toți ortodocșii împreună, indiferent de naționalitatea lor, în mod oficial în școli, Statul austriac susținând salarizarea profesorilor de religie ortodoxă și organizarea orelor de religie în școală. Mai mult, sărbătorile religioase ortodoxe sunt, de asemenea, respectate in Austria. Anul acesta, desi vacanta scolară de Paste a fost in acord cu data Pastelui ținută in Biserica Catolică, totusi elevii ortodocsi au primit zi liberă la scoală si in Vinerea Mare si in lunea Pastelui nostru, zi pe care au sărbatorit-o participand la Sfanta Liturghie intr-un număr mare (peste 200 de elevi). Elevii au participat cu multă răbdare și cumințenie la această Liturghie, rostind Simbolul de credință, Rugăciunea Domnească, ascultând cuvântul de învățătură al părintelui Mitropolit, o parte dintre ei primind și Sfânta Împărtășanie și astfel creând tuturor sentimentul bucuriei că, deși se află într-o țară majoritar catolică, își vor păstra mereu identitatea și-și vor arăta învățătura și tradiția spirituală tuturor celor ce doresc să o cunoască. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de un cor venit special pentru această zi din Serbia.

Au fost prezenti la Sfânta Liturghie inspectorul pentru invătământul ortodox din Austria, D-l Branislav Djucaric si reprezentanți ai Ministerului Invațamântului din Austria. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a slujit Pr. Emanuel Nuțu, de la Biserica Sf. Ap. Andrei din Viena.

Comentarii Facebook


Știri recente