A doua zi de Crăciun la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală, în a treia zi de Crăciun, la 26 decembrie 2015, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte şiPreacuviosul Părinte Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Pericopei Evanghelice, Preacuviosul Părinte Clement Haralam a dat citire Scrisorii Pastorale a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Sărbătoarea Naşterii Domnului, intitulatăPacea lui Dumnezeu dăruită oamenilor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Diac. Siluan Eloi.

La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre personalitatea Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana sărbătorit astăzi.

„Sfântul Nicodim s-a bucurat de o mare evlavie, mai ales în ţinuturile Olteniei, dar pentru că această evlavie a trecut dincolo de graniţele acestei regiuni în 1950 în plin comunism, într-un timp de persecuţie, Biserica a avut curajul de a generaliza cultul său la întreaga Biserică Ortodoxă Română odată cu canonizarea unor sfinţi români sau a unor sfinţi ale căror moaşte se aflau pe teritoriul României. De aceea, şi astăzi la Mănăstirea Tismana, dar şi la celelalte mănăstiri ridicate de Sfântul Nicodim şi de ucenicii lui, în această zi au loc serbări cu totul deosebite. Mănăstirea Vodiţa, care între timp s-a risipit, iată că după dobândirea libertăţii de către Biserică în 1989 a fost refăcută şi viaţa monahală instituită de Sfântul Nicodim aici, acum mai bine de 600 de ani, şi reînfloreşte în zilele noastre ceea ce arată prezenţa duhului Sfântului Nicodim în mănăstirile noastre, dar şi în viaţa credincioşilor”, a spus Preasfinţia Sa.

De asemenea, Preasfinţia Sa a urat La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Nicodim.

Biserica Ortodoxă se află marţi, 26 decembrie 2015, în a doua zi de Crăciun. În această zi se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului, dar este cinstit şi Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

Comentarii Facebook


Știri recente