A doua zi a vizitei frăţeşti a Patriarhului Antiohiei în Patriarhia Română

În perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2014, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, efectuează o vizită frăţească în Patriarhia Română, la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României.

Ieri, în prima zi a vizitei, la Catedrala patriarhală a avut loc ceremonia întâmpinării oficiale a delegaţiei Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient. Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient a fost primit vineri de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul vizitei frăţeşti pe care o efectuează în Patriarhia Română. La primirea oficială a delegaţiei Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La ora 17.30, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient a fost primit la Palatul Cotroceni de Preşedintele României, domnul Traian Băsescu. În continuare, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a vizitat biserica Sfântul Spiridon Vechi din Bucureşti, locaş de cult demolat în perioada regimului comunist, reconstruit după anul 1990 şi sfinţit de vrednicii de pomenire Patriarhii Ignatie al IV-lea al Antiohiei şi Teoctist al României, în ziua de 26 octombrie 1996.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, a vizitat sâmbăta aceasta, în a doua zi a vizitei în România, mai multe obiective importante din Arhiepiscopia Bucureştilor. Preafericirea Sa a fost însoţit de Înaltpreasfinţul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

Pentru început, delegaţia a vizitat Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Suntem foarte bucuroşi că suntem în acest loc unde se construieşte această catedrală şi sperăm să fie această catedrală gata cât mai repede pentru binele acestui popor binecredincios din România”, a spus Preafericirea Sa.

Preafericirea Sa a primit din partea slujitorilor paraclisului o icoană cu Mântuitorul Hristos şi i s-a mulţumit pentru vizită.

„Paraclisul acesta al Catedralei Mântuirii Neamului se înscrie în lista eforturilor pe care Patriarhia Română le desfăşoară în vederea Catedralei Mântuirii Neamului. Aici se înalţă zilnic rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru cei care muncesc pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, pentru ziditori, pentru lucrători, dar şi pentru ctitorii şi donatorii care ajută la construirea Catedralei Mântuirii Neamului”, a subliniat Arhim. Paisie Teodorescu, vicar-patriarhal.

Delegaţia s-a îndreptat apoi către Mănăstirea ilfoveană Snagov. Înaltpreasfinţul Părinte Mitropolit Nifon a subliniat cu acest prilej importanţa pe care a avut-o aşezământul de-a lungul istoriei.

„Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Patriarh al Antiohiei, aici de faţă sunt mai mulţi preoţi de la parohiile din jurul acestei foarte istorice şi deosebit de importante mănăstiri Snagov şi de aceea pentru noi Patriarhatul Apostolic de Antiohia este de o importanţă deosebită spirituală şi naţională“, a explicat ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

Părintele stareţ Varahiil Bănăţenul a făcut o scurtă prezentare a lăcaşului de cult.

„Mulţumim din suflet pentru vizita Preafericirii Voastre la această sfântă mănăstire care este atestată încă din secolul al XIV-lea în Arhiepiscopia Bucureştilor, este una dintre cele mai vechi biserici şi mănăstiri atestată documentar“, a spus Protos. Varahiil Bănăţeanul.

Patriarhului Antiohiei i-a fost prezentat proiectul de protecţie, conservare şi dezvoltarea a patrimoniului cultural şi natural al insulei Snagov, de către doamna Arhitect Adina Dinescu. Şi de această dată, Preafericirea Sa şi-a exprimat admiraţia pentru legăturile străvechi care au existat între mănăstire şi Biserica Orientului.

„Le mulţumim părinţilor şi tuturor credincioşilor. Ne-a atins inima atunci când am ascultat despre această legătură strânsă cu Biserica Antiohiei. Ştim foarte bine că Biserica Ortodoxă este o Biserică sfântă, una, în toată lumea suntem o singură Biserică”, a arătat Preafericirea Sa.

Ultimul obiectiv vizitat în Arhiepiscopia Bucureştilor a fost Mănăstirea ilfoveană Ţigăneşti. Şi aici s-a făcut o scurtă prezentare a aşezământului şi a obştii de monahii.

„Ne bucurăm că suntem între voi acum în acest sfânt locaş şi-i mulţumim şi Înaltpreasfinţitului Părinte Nifon pentru că ne însoţeşte în această vizită şi le dorim maicilor o viaţă adevărată plină de bucurii spirituale şi sufleteşti”, a spus Patriarhul Antiohiei.

Înaltpreasfinţul Părinte Mitropolit Nifon a explicat obştii monahale şi credincioşilor prezenţi la mănăstire, contextul vizitei frăţeşti pe care o face Patriarhul Antiohiei în ţara noastră.

„Preacuvioase maici, este într-adevăr un mare privilegiu pentru noi să avem un Patriarh Apostolic în vizită în ţara noastră şi mai ales în aceste vremuri tulburi pentru creştinii din Orientul Apropiat. În Siria există un război civil, sunt conflicte mari, iar creştinii din acea ţară şi din ţările învecinate suferă enorm de mult”, a explicat ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

La final, oaspeţii au vizitat atelierele aşezământului precum şi muzeul mănăstiresc, care păstrează importante obiecte de patrimoniu.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient în România a continuat programul vizitelor la obiectivele bisericeşti din Bucureşti şi din apropierea Capitalei. Delegaţia orientală, însoţită de Înaltpreasfinţul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a ajuns şi la ctitoria Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, Biserica „Sfântul Gheorghe”- Nou.

„Biserica aceasta găzduieşte moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu care şi-a dat viaţa împreună cu cei patru fii ai lui şi cu un sfetnic apropiat pentru credinţa ortodoxă. De aceea, Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din Bucureşti pe care o vedem acum reprezintă un sanctuar al spiritualităţii religioase şi un sanctuar al neamului românesc”, a spus ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

„Aşa cum au zis Patriarhii Antiohiei care au vizitat înainte această ţară binecuvântată şi anume că ţările Valahiei sunt ţări creştine şi vedem acum cu ochii noştri cum acest popor binecredincios păzeşte credinţa adevărată în Hristos. Aceasta este Biserica, este poporul viu al lui Dumnezeu”, a arătat Preafericitul Părinte Ioan al X-lea.

Patriarhul Antiohiei a primit din partea Bisericii „Sfântul Gheorghe”- Nou ediţia primei monografii a lăcaşului de cult, iar Preafericirea Sa a oferit la rândul său mai multe daruri.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a vizitat apoi Galeriile „Cuvântul Vieţii”, cel mai mare magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureşti.

Programul s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Pasărea. Aici Preafericirea Sa a fost întâmpinat de monahii, dar şi de elevele Seminarului Teologic „Sfânta Filofteea”.

„Să fim în rugăciune cu toţii astăzi pentru că creştinii ortodocşi şi de altă confesiune trăiesc momente dificile din cauza conflictului care există în Siria de astăzi acolo unde îşi află sediul Patriarhia Antiohiei”, a explicat ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

„Lumea vorbeşte despre pace şi spune că cere pacea şi liniştea, dar vedem aici cum suntem adunaţi aici în această biserică că toate maicile se roagă Domnului Iisus Hristos şi în această Biserică şi în acest locaş putem gusta într-adevăr pacea adevărată”, a subliniat Preafericitul Părinte Ioan al X-lea.

Preafericirea Sa a primit din partea Mănăstirii o icoană cu Maica Domnului.

Duminică, în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vor oficia Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente