A doua zi a Simpozionului național de pedagogie creștină

Miercurea aceasta, 29 aprilie 2014, s-a desfășurat a doua zi de comunicări a Simpozionului Naţional de Pedagogie Creştină cu tema „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relaţia Biserică-Familie-Şcoală din contextul contemporan”.

Evenimentul, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Secretariatul de stat pentru Culte, a fost găzduit de Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”.

A V-a sesiune de comunicări a Simpozionului, intitulată „Educația – realitate constantă și dinamică în viața și misiunea Bisericii”, a reunit cunoscuți profesori de teologie din țară. La comunicări a fost prezent șiPreasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Prima comunicare, intitulată „Educația între știință și artă”, a fost susținută de Pr. Ioan-Cristinel Teşu, profesor la Catedra de Ascetică și Mistică a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Aspectul central al discursului a fost educația prin iubire, care are puterea de a transforma clasa de elevi într-o familie autentică.

Comunicarea Pr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu s-a intitulat „Antropologia educațională a Sfântului Ioan Gură de Aur, constanta pedagogiei creștine moderne”. Discursul a pus în evidență valoarea reală a gândirii Sfântului Ioan Gură de Aur pentru educația religioasă de astăzi. A fost abordat și statutul actual al orei de Religie, precum și noile tendințe și presiuni mediatice ale căror victime sunt elevii.

Cercetătorul Costion Nicolescu a abordat tema „Frumosul ca învățător”. În acest context, domnia sa a apreciat că profesorii de Religie trebuie să fie exemple vii pe calea înaintării în frumusețea chipului dumnezeiesc din om.

Doamna Cristina Benga, profesoară la Liceul German „Goethe” din București, a încheiat sesiunea cu discursul intitulat „Modelul educațional hrisostomic între real și ideal”, în care s-au abordat aspecte ale gândirii Sfântului Ioan Gură de Aur legate de educație și creșterea copiilor.

În a doua parte a zilei au avut loc și o serie de dezbateri legate de importanța, actualitatea și relevanța educației religioase în școală pentru societatea contemporană românească.

Comentarii Facebook


Știri recente