A 3-a conferinţă privind libertatea religioasă în pandemie, dedicată administrării Sf. Taine și ierurgii

Seria de conferinţe organizată de Patriarhia Română despre libertatea religioasă în timp de pandemie a continuat joi, 13 mai 2021.

Cea de-a treia întâlnire pe această temă a fost dedicată administrării Sfintelor Taine și ierurgii în timp de pandemie.

Invitaţii evenimentului au fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, şi Pr. Prof. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Moderatorul acestei sesiuni, Arhid. Prof. George Grigoriță, Consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, şi PS Varlaam Ploieşteanul au fost prezenţi în sala „Iustin Patriarhul” a Centrului de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București, iar Pr. Prof. Viorel Sava a participat online.

În deschidere, arhidiaconul Geor­ge Grigoriţă a subliniat că măsurile sanitare luate de autorităţi în timpul pandemiei au creat o serie de provocări în ceea ce priveşte libertatea religioasă, mai ales la nivelul administrării sfintelor taine şi ierurgii.

„Din momentul în care noul coronavirus a pătruns în spaţiul euro-atlantic, societatea occidentală a avut o reacţie nemaiîntâlnită în perioada modernă. Autorităţile politice au impus mai multe restricţii, unele dintre acestea având efecte directe asupra vieţii religioase, în special asupra modului de administrare a sfintelor ierurgii şi a sfintelor taine. Toate aceste măsuri au avut efecte asupra vieţii religioase, unde au fost formulate propuneri de adaptare la noua realitate socială, unele dintre acestea fiind inovative”.

„În toată această perioadă, Biserica Ortodoxă Română a avut o atitudine demnă, asumată şi centrată pe atenţia pastorală acordată clericilor, monahilor şi credincioşilor. Sfântul Sinod a analizat toate aspectele problematice şi a luat hotărâri pastorale prin care i-a îndrumat pe clericii, monahii şi credincioşii ortodocşi cu privire la modul de administrare a sfintelor taine şi ierurgii în această perioadă de pandemie”.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a prezentat hotărârile Sfântului Sinod cu privire la modul în care trebuie săvârșite sfintele taine şi ierurgii, în condiţiile speciale pandemice, făcând referire în special la Hotărârea nr. 1618 din 27 februarie 2021.

„Sfântul Sinod a luat această hotărâre foarte importantă şi detaliată care, alături de alte hotărâri sinodale, stabileşte modul de administrare a sfintelor taine şi ierurgii în această perioadă în care Biserica s-a văzut pusă într-o situaţie dificilă. De aceea, Biserica a trebuit să ia o serie întreagă de măsuri pentru acomodarea la condiţiile impuse de riscurile sanitare, dar şi pentru adaptarea vieţii pastorale, misionare şi liturgice, cunoscut fiind faptul că toate aceste norme privind desfăşurarea vieţii liturgice sunt fixate de Sfinţii Părinţi în baza învăţăturii şi canoanelor Bisericii.

După mai bine de un an de pandemie, autorităţile civile şi societatea românească recunosc capacitatea remarcabilă a Bisericii de a se adapta noilor condiţii sanitare şi apreciază modul în care a reuşit să organizeze marile celebrări liturgice: Sfintele Paşti, Crăciunul, Boboteaza, dar şi marile pelerinaje din Bucureşti şi din ţară, mai ales cele din toamnă”, a spus Preasfinţia Sa.

Ultima prelegere a fost susţinută de părintele profesor dr. Viorel Sava,.

„Orice criză, mai ales una externă, vine şi trece. Ceea ce trebuie să rămână este identitatea noastră de credinţă, liturgică şi disciplinară. De altfel, laitmotivul acestei prezentări este fidelitatea faţă de tradiţie. Marii noştri profesori de liturgică, referindu-se la slujitorii sfintelor altare, folosesc termenul de «slujbaş bun»”.

„Această expresie scoate în evidenţă calitatea de bun săvârşitor al slujbelor, dar şi fidelitatea pe care trebuie să o manifeste preotul în slujirea sa. Necesitatea fidelităţii liturgice faţă de fondul tradiţional al Bisericii este arătată de părintele Ene Branişte prin imaginea ghindei şi a stejarului. În ghinda apostolică era Liturghia de astăzi”.

„În Liturghia de astăzi, în bogăţia şi solemnitatea slujbelor este conţinută ghinda apostolică. Succesiunea apostolică presupune succesiunea de credinţă, dar şi succesiunea în slujirea liturgică. Aşadar, cuvântul de ordine este «fidelitate liturgică» şi în timp de pandemie, şi în afara ei, de la începutul până la sfârşitul slujirii”, a precizat părintele Viorel Sava.

La eveniment au participat în direct, prin intermediul platformei Zoom, ierarhi, consilieri eparhiali care se ocupă de partea de comunicare în media, dar și personalul implicat în activitatea administrativă de la sectoarele social-filantropice și administrativ-biseri­cești de la eparhii din țară.

Citeşte şi:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente