A 23-a candelă pentru unitatea neamului românesc arde la Mănăstirea Hlincea

„Candelele unității naționale” reprezintă o tradiție menită să-i atragă atenția lui Dumnezeu la durerea dezbinării românilor, spune Episcopul Antonie de Bălți. Pe altarele unde slujește pentru prima dată, ierarhul lasă câte o astfel de candelă-simbol care să ardă mereu pentru unitatea românilor.

Gestul a fost repetat pentru a 23-a oară vineri, de Sfântul Gheorghe, la Mănăstirea Hlincea din apropiere de Iași (comuna Ciurea).

Episcopul de Bălți a slujit la Hlincea cu părintele stareţ Protos. Metodie Oprică și cu Pr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi.

PS Antonie la Mănăstirea Hlincea. Foto credit: Episcopia de Bălți

La final, PS Antonie a înmânat părintelui stareţ candela care va arde pentru unitatea neamului românesc la Mănăstirea Hlincea.

Protos. Metodie a mulţumit şi a promis că obștea mănăstirii va avea grijă de candela-simbol.


Citește Povestea candelelor pe care le lasă Episcopul de Bălți pe unde slujește: Bunul Dumnezeu va face o minune pentru români


Mănăstirea Hlincea este situată în satul Hlincea din comuna Ciurea, judeţul Iaşi. Ea datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea, fiind ctitorie a domniţei Maria, fiica lui Petru Şchiopul, domnitorul Moldovei (1574-1579 şi 1582-1591) şi a soţului ei, spătarul de origine greacă Zottu Tzigara.

Mănăstirea Hlincea a fost închisă ca urmare a Decretului 410/1959. Biserica mănăstirii a devenit biserică parohială a satului. Schitul Hlincea a fost redeschis în anul 1990, după căderea regimului comunist, fiind aduşi călugări de la Mănăstirea Horaiţa, în frunte cu părintele Metodie Oprică, care a fost numit stareţ.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente