Colocviu național de Dogmatică, la Sibiu

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit în perioada 13-14 mai cea de-a V-a ediție a Colocviului Național de Teologie Dogmatică Ortodoxă. Tema din acest an a fost „Darul unității Bisericii și al lumii. Implicații teologic-dogmatice și culturale”. La deschiderea colocviului a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a binecuvântat pe participanți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Vechea și prestigioasa instituție de învățământ teologic din cetatea transilvană a fost preț de două zile un important centru al preocupărilor teologice la nivel național. Cea de-a cincea ediție a Colocviului Național de Dogmatică Ortodoxă a adunat la Sibiu cadre didactice de la facultățile de Teologie din întreaga țară, alături de cercetători și doctoranzi în disciplina amintită.

Manifestarea academică a fost precedată de un Te Deum oficiat în capela Facultății de Teologie, în prezența IPS Mitropolit Laurențiu și a participanților.

Lucrările colocviului au avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu”, unde ierarhul a binecuvântat manifestarea și a subliniat rolul important avut de astfel de întâlniri pentru teologia românească.

„Noi suntem specializați acum pe diferite domenii, dar când vorbim despre Teologie în general, vorbim de un ansamblu de manifestări spirituale, lăuntrice, dar și exterioare, liturgice, teoretice în așa fel încât putem medita asupra unei teme dintr-un anumit unghi, fără să neglijăm, însă, celelalte perspective. Nu există o întâietate a vreunei discipline asupra celorlalte. Cele patru secții ale Teologiei sunt într-un buchet, într-un mănunchi, într-o unitate deplină. Dacă pornim de la temelia Teologiei, studiile biblice, continuăm cu Teologia istorică, prin care ne ancorăm în realitatea trecută, în prezent și cu perspective în viitor. Vorbim, apoi, despre cea sistematică, unde se află Dogmatica și ajungem la profunzimea credinței noastre, nu ca o simplă mărturisire, ci ca o trăire a unei mărturisiri adevărate. Și atunci, cea de-a patra secție, Teologia practică, își ia substanța din toate celelalte și o transpune în viață, în așa fel încât, pe lângă Teologia Morală să ajungem să trăim viața adevărată în Hristos. Manifestarea aceasta, cu o temă deosebită, constituie încă o treaptă în dialogul nostru, care nu este o confruntare între facultăți și între profesorii de Teologie, ci o completare, un sprijin, o fundamentare a unor realități pe care le trăim și suntem obligați să le trăim în viața noastră, pentru că sunt mântuitoare”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Unitatea Bisericii

Celelalte patru ediții ale Colocviului Național de Dogmatică Ortodoxă au fost găzduite în anii trecuți de Facultățile de Teologie din Arad, București, Cluj-Napoca și Constanța. Referatele prezentate de profesorii de teologie au fost publicate la fiecare ediție într-un volum.

„Inițiativa organizării acestui colocviu național aparține părinților profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, iar ediția din acest an se bucură de o participare importantă din rândul cadrelor didactice din marile centre universitare ale țării. Am avut două zile pline, cu referate interesante și discuții prin care am contribuit la reflecția teologică asupra temei alese. Dumnezeu este Cel care oferă darul unității, dar trebuie să existe și din partea noastră un efort pentru a fi unitate în Biserică și în lume. Suntem bucuroși că Sibiul a fost gazda acestui colocviu și că am avut oaspeți de seamă în facultatea noastră”, a spus organizatorul evenimentului, pr. conf. univ. dr. Nicolae Moșoiu de la facultatea gazdă.

Ca și în edițiile trecute, prezentările acestei întâlniri vor fi publicate ulterior într-un volum, împreună cu toate concluziile discuțiilor, astfel încât studenții și teologii să aibă acces la noi materiale de studiu.

Comentarii Facebook


Știri recente