Nicolae Steinhardt, evocat la Paris

Monahul Nicolae de la Rohia este comemorat, zilele acestea, la Paris, în cadrul unor evenimente religios-culturale, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la trecerea la Domnul. Manifestările au început sâmbătă, 29 martie 2014, în Biserica Parohiei „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” cu slujba de pomenire. Parastasul a fost oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După momentul de rugăciune, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a ținut cuvântul de deschidere a evenimentului.

„Care este soluția bucuriei? Este tot a sufletului întors către Dumnezeu și nu judecat de cei din afară, ci judecat de propria noastră conștiință. Cred că la aceasta ne invită părintele Nicolae. El nu a rămas niciodată la Paris cu toate că a venit de mai multe ori în timpul cât a fost monah, nu a rămas la Paris. A venit și a gustat din toate și s-a întors în părticica aceea de cer care este Mănăstirea Rohia”, a precizat ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale

Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a susținut conferința cu tema „Nicolae Steinhardt – părintele Nicolae Delarohia, unul dintre marii mărturisitori ai lui Hristos din secolul XX”.

„Este un moment sfânt și o mare binecuvântare și bucurie pentru românii de aici care s-au adunat în număr frumos. Sunt foarte atașați de Sfânta noastră Biserică și au preoți deosebiți și un ierarh, pe ÎPS Iosif, care îi păstoresc și le oferă și acest dar, deoarece au ținut un șir de conferințe numite Martor, vorbind despre toți pătimitorii lui Hristos din temnițele comuniste. Părintele Nicolae este unul dintre ei, unul dintre cei mai prestigioși și cei mai vizibili mărturisitori. Este o pildă și un model de convertire la Hristos și mărturisire cu mult curaj și cu multă bărbăția a lui Hristos, care este până la urmă Mântuitorul tuturor neamurilor pământului”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Manifestarea se înscrie în ciclul conferințelor „Martor”, organizate de Sectorul Cultural al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. Programul zilei a cuprins mai multe evenimente religios-culturale.

Tot cu acest prilej a fost vernisată expoziția „Nicolae Steinhardt în dosarele Securității”.

Nicolae Steinhardt s-a născut în data de 29 iulie 1912, în comuna Pantelimon de lângă București, într-o familie de origine evreiască. A studiat Dreptul și Literele la Universitatea din București și a fost botezat la 15 martie 1960, în închisoarea de la Jilava. A fost tuns în monahism pe 16 august 1980, la mănăstirea Rohia, așezământ în care și-a petrecut și ultimii ani din viață. A trecut la cele veșnice pe 30 martie 1989.

Comentarii Facebook


Știri recente