Eveniment literar-artistic la Moniom – Reșița

La Moniom – localitatea componentă a municipiului Reșița – a avut loc, sâmbătă, 17 august 2013, la orele serii, un eveniment cultural organizat de Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate în colaborare cu Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, după cum a precizat Darius Herea.

Manifestarea, intitulată „Bănățeni de ieri și de azi”, a reunit invitați de toate vârstele din Reșița, Oravița, Ticvaniu Mare, Doclin și chiar de peste hotare, cu toții iubitori ai poeziei în grai bănățean și ai credinței strămoșești. Inițiativa organizării evenimentului vine ca o continuitate a demersurilor Bisericii noastre de păstrare a elementului cultural, istoric și național în aceste vremuri de profundă criză a identității noastre naționale.

Evenimentul a debutat în biserica din Moniom unde toți participanții au luat parte la slujba vecerniei oficiată de pr. paroh Mihai Ciucur, răspunsurile la strană fiind date de tinerii de la Centrul de Tineret Reșița Montană, coordonați de prof. Georgiana Ciucur.

În deschiderea manifestării propriu-zise, găzduită de căminul cultural din localitate, părintele Mihai Ciucur a făcut o scurtă introducere evidențiind rolul Bisericii în perpetuarea valorilor culturale și a specificului local, după care, copiii și tinerii Centrului de Tineret Reșița Montană au prezentat celor prezenți sceneta în grai bănățean „Părinți și copii de ieri și de azi”. Interpretarea plină de însuflețire a copiilor, decorul și costumele de altă dată, precum și duelul generațiilor prezentat în cadrul piesei și-a găsit ecoul în numeroasa asistență care a gustat și apreciat din plin efortul artistic al copiilor.

Cea de-a doua parte a manifestării s-a concretizat într-o nouă ediție a cenaclului literar – artistic „Virgil Birou”, coordonat și moderat de poetul bănățean Ovidiu Gligu și ajuns la cea de-a doua ediție în acest an. Poetul Ovidiu Gligu – un nume de referință în lirica bănățeana – originar de pa Valea Carașului și stabilit de câțiva ani în Belgia, a moderat cu multă pasiune discuțiile din cadrul cenaclului, recitând, în același timp, în inconfundabilul grai bănățean poezii din creația sa și a altor poeți de renume ai Banatului. În cadrul cenaclului a mai recitat poezii în grai artistul plastic George Molin – sculptor originar din Ticvaniu Mare, localitatea natală a lui Virgil Birou, un împătimit al frumosului și al elementului bănățean. Invitatul de onoare al serii a fost poetul în grai Dimitrie Acea din Doclin, un prolific scriitor în grai bănățean, care a încântat asistența cu poeziile sale pline de umor și sensibilitate și care au readus atmosfera din satul bănățean de altă dată.

„Evenimentul din această seară ne arată – dacă mai era nevoie – că în Biserică nu avem vârstă, ci ceea ce contează este starea noastră sufletească și relația cu Dumnezeu. Iar frumusețea și dulceața graiului nostru din Banat se așează ca o mănușă peste sufletul curat și sensibil al bănățenilor de acum și de altă dată” a spus în încheierea cenaclului moderatorul acestuia, poetul Ovidiu Gligu.

În încheiere toți participanții au cântat imnul Cuvine-se cu adevărat închinat Maicii Domnului, iar pr. Gelu Moldovan – prezent alături de câțiva dintre membri Centrului de misiune cu tinerii „Sf. Mc. Ecaterina” din Oravița, a evidențiat necesitatea ca lucrarea cu tinerii să continuie și în plan artistic ca o completare a eforturilor pe care Biserica le face spre a le arăta acestora calea spre adevăratele valori ale sufletului.

Concluzionând, pr. Mihai Ciucur – în calitate de paroh, dar și de inspector pentru activitățile cu tinerii al Episcopiei Caransebeșului, a precizat: „Manifestarea de azi de la Moniom întărește ideea că Biserica a fost și rămâne un important factor de cultură și de educație a tinerilor și a celor mai puțin tineri, fiind în același timp, filonul de legătură între Dumnezeu și om, între valorile perene ale sufletului și preocupările omului contemporan și ale celui de altă dată”.

Comentarii Facebook


Știri recente