Prezență arhierească în parohia clujeană Pogorârea Sfântului Duh

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a fost prezent astăzi, 24 aprilie 2013, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat începând cu ora 8:00, Sfânta Liturghie.

În cadrul cuvântului de învățătură, potrivit Radio Reintregirea, Preasfințitul Vasile a vorbit despre presiunile venite din partea Bisericii Calvine împotriva românilor din Transilvania, supuși sistematic, unui proces de maghiarizare. Totodată ierarhul a evidențiat faptul că în acele vremuri de grea încercare au fost ierarhi, preoți, dar și oameni simpli care au rezistat și au apărat credința ortodoxă. „În Transilvania era o presiune a Bisericii Calvine, care ar fi dorit ca prin trecerea românilor la credința calvină să realizeze și un alt scop mai ascuns și anume maghiarizarea românilor, ceea ce nu s-a întâmplat. Întotdeauna au fost ierarhi, călugări, preoți și simpli credincioși care și-au păstrat demnitatea lor de creștini ortodocși și au susținut lupta poporului pentru demnitate și pentru păstrarea și apărarea credinței. Între cei care s-au arătat a fi în fruntea acestei lucrări sunt Sfinții Ierarhi Transilvăneni, Mitropoliții Iorest și Sava Brancovici, pe care în anul 1950, Sfânta Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat, având ca zi de pomenire 24 aprilie”.

Sfântul Iorest a fost mitropolit al Ardealului între anii 1640 și 1643. Din copilărie a intrat în Mănăstirea Putna, unde a deprins meșteșugul scrisului. Ajuns mitropolit al Ardealului a tipărit cărți bisericești, însă conducerea țării l-a dat jos din scaun și l-a întemnițat. Între ierarhii care s-au ridicat împotriva încercărilor de calvinizare a credincioșilor din Transilvania se află și mitropolitul Sava Brancovici, pomenit tot în 24 aprilie. Acesta a fost urmaș al mitropolitului Ilie Iorest. Și-a început viața monahală la Mănăstirea Comana din Țara Românească. După moartea tatălui său, a fost chemat acasă și rugat să se căsătorească. Rămas însă văduv după scurtă vreme, a ost ales în scaunul Mitropoliei Ardealului. Mitropolitul Sava Brancovici a suferit și a pătimit pentru Ortodoxie, iar în anul 1683 s-a mutat la Domnul. Tot în 24 aprilie este pomenit în Biserica Ortodoxă Română Sfântul Simion Ștefan. Acesta a urmat la slujire în scaun, pe ierarhul llie lorest. Sfântul Simion Ștefan a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, el fiind mitropolit al Ardealului între anii 1643-1656. De numele său se leagă primele traduceri integrale în limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament, în 1648, cunoscut sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad”. Canonizarea Sfântului Simion Ștefan a fost aprobată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, acum doi ani. Și Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost trecut în rândurile sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de mitropoliții Ardealului, Ilie Iorest și Sava Brancovici. Acesta s-a născut în secolul al XVII-lea, într-un sat din Năsăud, într-o familie de creștini ortodocși și a dobândit învățătură de la preoții satelor. În anul 1690 este ales episcop al Maramureșului. După ce a fost închis, în anul 1711 a revenit în scaunul episcopal, dar nu pentru mult timp pectru că din cauza suferințelor , a trecut în același an la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente