Episcopul Nicolae Popea comemorat în localitatea natală la 198 de ani de la naștere

Episcopul Nicolae Popea al Caransebeșului (1889-1908) a fost comemorat, duminică, la 198 de ani de la naștere, în localitatea natală Săcele din județul Brașov.

Părintele Gelu Porumb, Protopop de Prejmer – Săcele, și un sobor de clerici au oficiat slujba Parastasului lângă bustul ierarhului din curtea Școlii gimnaziale nr. 4 din localitate.

Au participat membri ai Despărțământului „ASTRA Frații Popeea” din Săcele, oficialități locale și județene, profesori și elevi.

Profesoara Camelia Dumitra a evocat personalitatea ierarhului și a insistat asupra luptei sale pentru drepturile românilor din Ardeal. Momente artistice oferite de corul școlii au precedat și încheiat manifestarea religios-culturală.

Bustul episcopului din curtea școlii a fost realizat prin eforturile instituției de învățământ în colaborare cu Despărțământul „ASTRA Frații Popeea” și primăria Săcele, fiind instalat și binecuvântat în octombrie 2023.


Episcopul Nicolae Popea s-a născut în 17 februarie 1826 în familia preotului Neagoe și Voica Popeea din Satulungul de Sus, actualul cartier Electroprecizia al orașului Săcele. Ierarhul a fost secretarul Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și membru titular al Academiei Române.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente