PS Ignatie în Dublin: Crucea lui Hristos nu înseamnă numai suferinţă

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică slujba Sfintei Liturghii la Parohia „Sfântul Dionisie Erhan” din Dublin, Irlanda, cu ocazia hramului acesteia.

Printre participanți s-a numărat și Excelența Sa, Larisa Miculeț, Ambasadoarea Republicii Moldova în Irlanda, pr. Călin Florea, protopopul ortodox român al Irlandei.

Episcopul Hușilor a detaliat în predică despre semnificațiile Crucii și că aceasta arată în primul rând dragoste.

„Crucea lui Hristos nu înseamnă numai suferinţă. Noi suntem obișnuiţi, în limbajul cotidian, când trecem printr-o perioadă dificilă în viaţa noastră, să spunem: «Aceasta este crucea mea» – adică este o formă de resemnare: «Nu am ce să fac și îmi accept crucea, cum vine ea în viaţa mea, cu povara pe care o resimt eu»”, a spus ierarhul.

„Dacă am reuși să înţelegem că Crucea lui Hristos înseamnă dragoste și asumare a suferinţei, vom reuși să înţelegem altfel situaţiile limită cu care ne confruntăm”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Proba supremă a dragostei este jertfa. Sacrificiul devine imposibil dacă nu există «motorul» dragostei, «ADN-ul» a tot ceea ce presupune asumarea suferinţei”.

„Hristos ne învaţă, în Evanghelii, faptul că a iubi pe cineva înseamnă a-l avea în inimă, a-l asuma, atunci când acela nu merită acest lucru”, a menționat Episcopul Hușilor.

„Prin urmare, Crucea este, în primul rând, semnul dragostei lui Dumnezeu, semnul îngăduinţei, al iertării depline și al rugăciunii pentru vrăjmași”.

Preasfinția Sa a afirmat că a mărturisi despre cineva presupune a avea încredere deplină în acela.

„Lipsa de curaj în a vorbi despre Hristos este, de fapt, un deficit de iubire – noi nu-L iubim așa cum se cuvine. Atunci când iubim un om în mod deosebit, nu ne interesează ce gândește sau cum ne judecă celălalt, ci vom vorbi despre persoana respectivă, pentru că noi credem în ea, o iubim, și nimeni nu poate să ne oprească, nimic nu poate să constituie un obstacol în trăirea dragostei pe care o avem faţă de persoana respectivă”, a spus ierarhul.

Comunitatea din Parohia „Sfântul Dionisie Erhan” este formată în mare parte din români din Basarabia.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente