Istoricul Dimitrie Onciul, comemorat la Cernăuți și Suceava

Marele istoric Dimitrie Onciul a fost comemorat printr-o serie de evenimente, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la trecerea la cele veșnice. Acestea au avut loc în localitatea suceveană Straja, satul său natal, Cernăuți, loc în care este înmormântat și la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Activitățile au debutat sâmbătă dimineață, cu o slujbă de pomenire la mormântul lui Dimitrie Onciul din cimitirul Cernăuți.

Slujba a fost oficiată de Arhim. Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna și Pr. Mihai Cobziuc, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei, împreună cu preoţi români din Ucraina. La mormântul marelui istoric s-au recules mai multe oficialități române, între care Gheorghe Cîrciu, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, și Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, dar și diferiți oameni de cultură, precum Academicianul Victor Spinei. Revenind în țară, evenimentele au continuat la Straja, cu o serie de comunicări în sala Căminului Cultural.

Participanții au luat parte la dezbateri despre viața și activitatea lui Dimitrie Onciul, într-un eveniment organizat de Primăria comunei Straja în colaborare cu DPRP.

„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a dovedit și se dovedește a fi un partener fidel și de încredere pentru acest eveniment și transmit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, domnului primar pentru inițiativă dar și domnului Florin Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat pentru implicarea în organizarea acestui eveniment”, a transmis preotul din Straja, Constantin Oprea, în calitate de reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul de sâmbătă s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de grupul vocal „Străjerii Datinilor” și cu „Balada” lui Ciprian Porumbescu interpretată la vioară și pian de surorile Teodora și Casiana Juravle.

Seria comemorativă a continuat duminică printr-o slujbă de pomenire pentru marele istoric oficiată la finalul Sfintei Liturghii în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Straja. Au participat Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale alături de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În ziua de luni, 20 martie, s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la Domnul.

La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cât și la școala care poartă numele marelui istoric, vor avea loc sesiuni de comunicări științifice. Ziua de luni va încheia aceste activități, printr-o ședință solemnă a Consiliului Local al comunei Straja.

Evenimentele comemorative organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Primăria Comunei Straja și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, își propun în semn de omagiu să aducă la lumină personalitatea marcantă a unuia dintre cei care au contribuit cu înțelepciune și conștiință patriotică la conturarea istoriei poporului nostru.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente