Prima stareță a Mănăstirii Voroneț a fost pomenită la un an de la trecerea la cele veșnice

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a liturghisit în prima duminică din Postul Mare la Mănăstirea Voroneț și a oficiat o slujbă de pomenire pentru Stavrofora Irina Pântescu, prima stareță a așezământului monahal (1932-2022).

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Damaschin a hirotonit un preot și un ierodiacon. După slujbă, la mormântul Stavroforei Irina Pântescu, întâia stareță a ctitoriei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Voroneț ierarhul a oficiat Parastasul pentru monahia care s-a mutat la ceruri în urmă cu un an de zile.

La final a urmat procesiunea din Duminica Ortodoxiei în jurul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” iar credincioșii au primit în dar câte o icoană.

„Să primească Dumnezeu această procesiune pe care am făcut-o”, a spus la final Episcopul vicar Damaschin Dorneanul. Preasfinția Sa a explicat că purtarea în mâini a icoanelor are rolul de a ne aminti „că noi trebuie să devenim adevărate icoane în care să se reflecteze Dumnezeu”.

Stavrofora Irina Pântescu

Stavrofora Irina Pântescu s-a născut la 28 septembrie 1932, în satul Goruni din comuna Tomești, județul Iași.

În anul 1991, a fost redeschisă Mănăstirea Voroneţ, iar prima stareţă a acestui aşezământ monastic a fost monahia Irina Pântescu.

S-a mutat la Domnul pe 7 martie 2022, după o vreme de suferinţă.

Pentru toată activitatea misionară, maica Irina Pântescu, a primit post-mortem, Ordinul „Crucea Patriarhală” din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…