4 ani de la înființarea Grupului Alcoolicilor Anonimi „Renașterea” din Roman: Sinceritatea ajută enorm

Protos. Gabriel Roșu, coordonatorul Grupului Alcoolicilor Anonimi „Renașterea” din Roman, a vorbit, în exclusivitate pentru Basilica.ro, despre activitatea grupului și atitudinea cheie pentru recuperarea din dependența de alcool.

Săptămâna trecută, grupurile Alcoolicii Anonimi (A.A.) din regiunea Moldovei s-au reunit la Roman, unde au marcat patru ani de la înființarea grupului A.A. „Renașterea” din această localitate.

Cei 50 de participanți s-au întâlnit în Sala de ședințe a Casei „Sf. Ier. Dosoftei” și au dezbătut teme de interes pentru funcționarea grupurilor.

În prima parte a zilei, cu începere de la ora 11.00, a fost dezbătută tema Credință și încredere, iar în partea a doua, de la ora 13.00, tema Alcoolismul ca boală de familie.

Cu acest prilej, membrii grupurilor participante au oferit Grupului A.A. „Renașterea” din Roman diplome aniversare.

Grupul A.A. din Roman este coordonat de Protos. Gabriel Roșu, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din oraș.

12 pași pe an

„Metoda de recuperare e de fapt un program spiritual care cuprinde 12 pași: De la admiterea neputinței în fața acestei boli, alcoolismul, până la plasarea totală în grija lui Dumnezeu”, explică el. Astfel, fiecare lună din an corespunde unui pas: 12 pași într-un an.

La fiecare întâlnire se rememorează cei 12 pași de parcurs, se citesc lucruri folositoare pentru participanți și au loc apoi discuții între membrii grupului.

„Fiecare își împărtășește experiența prin care a trecut înainte de a fi abstinent, de a avea această dorință de a-și schimba viața. Dacă sunt membri mai experimentați, aceștia pot face sugestii. În grup sunt toți egali”, spune coordonatorul grupului de la Roman.

Sesiunile se încheie cu o rugăciune comună.

Protos. Gabriel Roșu ține legătura cu medicii de la Spitalul de Psihiatrie din localitate și s-a consultat, pentru organizarea grupului, și cu un părinte mai experimentat din zonă, care a lucrat la un centru de recuperare.

„Sindromul alcoolismului e o boală cronică, permanentă, deci e incurabilă. Prin urmare, cei care doresc să-și mențină abstinența «senină», cum spunem noi, sunt invitați să conștientizeze că trebuie să urmeze acest program toată viața. Nu există o anumită perioadă între care te recuperezi, după care îți poți relua viața ca înainte de consum”, explică el.

Primul pas este cel mai greu

„În cei patru ani, am avut foarte mulți care au trecut – mulți chemați, puțini aleși. Adică puțini înțeleg că problema se poate rezolva, dar trebuie o anumită înțelepciune.”

Doamna Maria, în vârstă de 54 ani, a fost adusă în grup cu trei ani în urmă de soț, Gabriel, în vârstă de 53 ani și cel mai devotat membru al grupului. „Credeam în Dumnezeu, dar voiam să mi se ofere totul fără să depun nici un pic de efort: nici spiritual, nici moral, nici de alt fel”, recunoaște cu sinceritate Maria.

„Pe mine m-a ajutat Dumnezeu și am înțeles foarte repede. Mai avem și prieteni care nu au înțeles încă mesajul grupului, că numai o putere superioară nouă ne poate reda sănătatea mintală, să ne scoată din aburii alcoolului, să înțelegem că, de fapt, noi eram alcoolici, dar nu recunoșteam”, adaugă ea.

„La ora actuală avem 12 persoane care vin în mod frecvent la ședințele de terapie, dar vreau să vă spun că interesul este din ce în ce mai mare. Sunt sunat și eu, și membrii grupului, doar că de cele mai multe ori de aparținători”, spune coordonatorul grupului.

Cât de greu este să recunoști că tu nu poți singur și să te lași în voia lui Dumnezeu?

„E foarte greu, pentru că omul e într-o continuă păcălire de sine. Și nu numai de sine, eu o mințire și la adresa lui Dumnezeu”, spune Protos. Gabriel Roșu.

„E foarte greu să-ți dai seama că nu poți singur. Și întâlnirea asta, de fapt, din ce am constatat eu, îi ajută foarte mult, pentru că se privesc ochi în ochii unii pe alții.”

„La început vin foarte reticenți, foarte fricoși, le e rușine se vorbească. Și, în momentul când cel din fața lui, alcoolic ca și el, vine cu aceleași probleme, cu aceleași «rușini» din trecut, atunci încep să se destăinuie și ei, la rândul lor. Și, ușor-ușor, să ajungă la conștientizare”, adaugă protosinghelul.

Primul pas este cel mai greu de făcut, explică Sfinția Sa. „Uneori nici nu trebuie un efort foarte mare.”

Unii vin când au atins ceea ce se cheamă „fundul sacului”, adică au pierdut sau sunt pe cale să-și piardă familia și/sau slujba.

Motivație pentru păstrarea abstinenței

Alții au fost internați la Psihiatrie și au văzut că nu funcționează. Gabriel, soțul Mariei, spune că în ultimele zile de spitalizare la Psihiatrie își făcea deja în minte traseul barurilor de după externare.

Internarea la Psihiatrie ajută în faza acută a problemei, dar, pe parcurs, este nevoie de programul A.A. pentru a-i face pe oameni să se mențină în abstinență.

Coordonatorul grupului spune despre Gabriel că acum este cel mai bun om pe care îl are în grup și că „este de o sinceritate ieșită din comun”.

„Sinceritatea ajută enorm și să văd sufletele care sunt sincere cu ele, chiar dacă sunt neputincioase. Vine și harul lui Dumnezeu pe de o parte și motivația lor de altă parte”, explică părintele protosinghel.

„Aici, în Roman, dar cred că și la nivel național, e o problemă mare. În toată Moldova cu precădere. Există chiar o mentalitate în a îndemna la consum de alcool”, constată el.

„Trebuie o abordare foarte serioasă și pe termen lung, pentru că lucrurile nu sunt de loc bune la capitolul acesta. Sunt multe familii care se despart, copii traumatizați, boli.”

Doamna Maria povestește cum era înainte și cum este acum: „Nu mai eram stăpână pe viața mea. Am avut o viață mai zdruncinată, eram mai mult singură, nu că îmi plăcea să beau. Dar am ajuns de două ori la Psihiatrie pe fondul consumului de alcool.”

După ce domnul Gabriel a adus-o la grup, sprijinul soțului și darul lui Dumnezeu au lucrat în viața ei.

„La serviciu sunt mult mai apreciată și mai bine văzută de când fac parte din grup și schimbările se văd”, spune ea.

„Este vorba despre puterea lui Dumnezeu, care ne poate îndepărta această patimă, dacă și noi ne dorim cu adevărat. Ce înseamnă să-ți dorești? Să știi că ai pătimit în viață, că ai întâmpinat multe dar în sfârșit ai renăscut”, încheie Maria.


Grupului Alcoolicilor Anonimi „Renașterea” din Roman se reunește de două ori pe săptămână, marțea și joia, cu începere de la ora 17:30, într-o clădire din curtea Seminarului Teologic „Episcop Melchisedec”.

În prezent, grupul numără 12 persoane care beneficiază de susținere și un program spiritual specific.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente