S-au împlinit șase ani de la plecarea la cele veșnice a Lidiei Stăniloae

S-au împlinit vineri șase ani de la plecarea la cele veșnice a Lidiei Stăniloae, fiica marelui teolog român, Preotul Dumitru Stăniloae.

Pe lângă vocația personală de a mărturisi credința prin cultură, Lidia Stăniloae și-a asumat cu fermitate și chemarea de „a urmări îndeaproape editarea și promovarea cu responsabilitate a operei teologice a Părintelui Dumitru Stăniloae, atât în țară, cât și în străinătate”, preciza Patriarhul României.

Lidia Stăniloae a scris prima lucrare, din România, despre teoria fisiunii nucleare

Lidia Ionescu Stăniloae s-a născut în data de 8 octombrie 1933 la Sibiu.

Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică – Secţia Fizică Atomică a Universităţii din Bucureşti, fiind studenta academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare, din România, despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 a lucrat în cadrul Facultăţii de Fizică şi în calitate de cercetător la Institutul de Fizică Atomică. La arestarea tatălui său în anul 1958, a fost dată afară. S-a căsătorit în același an şi apoi a avut un fiu, pe Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 a fost profesor de fizică la Grupul Şcolar de Chimie Alimentară din Bucureşti.

Cariera literară

Fiica marelui teolog român și-a început cariera literară în 1970, publicând volumele de poezii VersuriMunţii şi Locul unde aştepţi. A tradus din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, şi un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin.

În anul 1984 a emigrat împreună cu fiul său în Germania, unde a lucrat în cadrul Universităţii din Freiburg. În 1991 a publicat romanul Raiul inocenţilor, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvântului.

În 2003 a lansat volumul de versuri Întâlnire cu Dumnezeu. În 2006 a apărut, în limba germană, romanul istoric Zähringerblut, având ca temă înfiinţarea oraşului Freiburg la 1120, lucrare ce se bucură de mare interes în Germania. În 2009 a apărut volumul Memoriile unui fugar. În paralel, Lidia Stăniloae a susținut o activitate de conferenţiar în mai multe ţări din Occident: Germania, Franţa, Belgia ş.a.

Distincții

În anul 2013, declarat de Sfântul Sinod „Anul comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit doamnei Lidia Stăniloae Diploma şi Medalia omagială Părintele Dumitru Stăniloae. De asemenea, în 2014, Patriarhul României i-a acordat fiicei marelui teolog Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu.

În Germania, Lidia Stăniloae a sprijinit comunitatea românească din Freiburg, în demersurile oficiale privind înființarea unei parohii ortodoxe românești în acest oraș, deziderat împlinit în anul 2014.

„Considerăm că lumina vieții pământești a doamnei Lidia Stăniloae, opera sa literară și personalitatea sa marcantă, circumscrise vieții în Hristos și străduinței de păstrare nealterată a identităţii românești, mai ales în comunitățile din Diaspora ortodoxă românească, afirmarea valorilor autentic creștine, promovarea publicării şi cunoașterii operei teologice a Părintelui Dumitru Stăniloae reprezintă o moștenire spirituală substanțială, pe care trebuie să o păstrăm şi să o cultivăm”, spunea Patriarhul Daniel în 2017.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…