Arhiepiscopia Sibiului instituie Ordinul Anastasia Șaguna

Patru persoane au fost distinse, în premieră, la finalul lunii noiembrie cu Ordinul „Anastasia Șaguna” al Arhiepiscopiei Sibiului. Distincția este creată în amintirea mamei Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei.

Acest ordin a fost instituit la inițiativa Mitropolitului Laurențiu, ținând cont de activitatea susținută a femeilor în cadrul societății și a comunităților ortodoxe, a explicat pentru Basilica.ro pr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al eparhiei.

Prin această distincție se arată recunoștință față de jertfa profesoarelor de religie, preoteselor, mamelor vrednice șamd.

Anastasia Şaguna

Anastasia Şaguna i-a crescut pe cei trei copii ai săi, Evreta, Ecaterina şi Anastasie – viitorul mitropolit înfruntând mari lipsuri, mai ales în urma decesului soțului ei.

Anastasia Șaguna a rămas în istorie drept chip tăcut, luminos şi bucuros de făptură creștină ortodoxă, icoană a împlinirii, mamă creștină autentică și model de jertfă.

Ea s-a distins prin educaţie, curaj, luciditate şi în acelaşi timp discreţie, reușind să-şi crească copiii, cu demnitate, într-o pedagogie a bunului-simţ, a spus pr. lect. univ. Emanuel Tăvală.

„Dacă legenda spune despre Despina, soţia lui Neagoe Basarab, că sentimentul ei religios era atât de adânc şi puternic, încât a fost în stare să se lipsească de podoabele şi scumpeturile sale, numai ca să vadă pusă sub acoperiş mănăstirea de la Argeş, în schimb despre Anastasia faptele ei şi mărturiile istorice dau cea mai grăitoare dovadă, că şi-a jertfit toată tihna vieţii, şi-a pus tot sufletul, ca să mântuiască pe seama Bisericii Ortodoxe Române pe fiul său, care avea să înceapă şi să ducă la bun sfârşit lucrarea de organizare şi dezrobire a acestei Sfinte Biserici şi a credincioşilor ei, încătuşaţi de veacuri”.

Persoanele distinse cu Ordinul Anastasia Șaguna

Instituirea Ordinului Anastasia Șaguna a fost aprobat de Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului în anul 2019, dar primele distincții au fost acordate anul acesta.

Doamna Elena Mănoiu, care a donat noile clopote ale mănăstirii brașovene Bunești, maica stareță Hrisostoma Cruşoveanu și maica Teodosia au fost primele persoane distinse cu Ordinul Anastasia Șaguna, duminică, 20 noiembrie.

De asemnea, marți, 30 noiembrie, la hramul Catedralei din Sibiu, Prof. dr. Ana Grama, istoric care a scris mai multe volume despre Sfântul Andrei Șaguna, a primit Ordinul Anastasia Șaguna.

Ordinul Anastasia Șaguna

Ordinul este compus dintr-o stea-suport și un medalion broșând la mijloc. Steaua are opt petale-roze din aur, filigranate în relief, ornate cu câte un rubin și ușor distanțate una de alta.

Medalionul reprezintă bustul Anastasiei Șaguna, iar bordura sa are incizată deviza „ORDINUL ANASTASIA ȘAGUNA/ MITROPOLIA ARDEALULUI”.

Scutul ornamental de deasupra cuprinde, în interiorul său argintat, stema baronială acordată în 1850 viitorului mitropolit Andrei Șaguna.

Pe revers, medalionul are, incizată în mijloc, semnătura Mitropolitului Laurențiu al Ardealului iar pe bordură deviza „DARUL IPS LAURENȚIU / MITROPOLITUL ARDEALULUI”.

Sursă foto: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente