141 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti

S-au împlinit sâmbătă 141 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti (FTOUB).

Deschiderea oficială a instituţiei de învăţământ teologic a avut loc în data de 12 noiembrie 1881.

Scurt istoric

După unirea Principatelor, repetatele încercări ale unor ierarhi şi ale Sinodului General al Bisericii Ortodoxe Române au dus în cele din urmă la deschiderea oficială a Facultăţii de Teologie, la data de 12 nov. 1881.

Abia în anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marţi 3/15 iul. 1890, recunoştea înfiinţarea acestei Facultăţi. Textul legii era următorul:

Articol unic. Pe lângă cele patru Facultăţi, prevăzute prin art. 249 din Legea Instrucţiunii Publice, se recunoaşte ca făcând parte din Universitatea din Bucureşti şi Facultatea de Teologie, având aceleaşi drepturi şi prerogative ca şi celelalte facultăţi şi supusă la aceleaşi îndatoriri”.

În 1948 facultatea îşi schimba încadrarea juridică. Decretul nr. 177 privind regimul general al cultelor religioase din România, publicat în Monitorul Oficial, nr. 178 din ziua de 4 august, în art. 54 prevede că: „Facultatea de Teologie din Bucureşti se transformă în Institut Teologic de grad Universitar, iar personalul didactic şi administrativ, împreună cu prevederile bugetare respective, trec de la învăţământul public la Ministerul Cultelor“.

Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ian. 1949. A primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central iar, apoi, în oct. 1949, clădirea fostei Şcoli normale, de pe strada Sfânta Ecaterina, nr. 2.

Revenirea în Universitate a avut loc în anul universitar 1991-1992. În decursul timpului au fost înfiinţate şi noi specializări: Teologie Litere şi Teologie Asistenţă socială (1991), Teologie Patrimoniu Cultural şi Teologie Limbi Clasice: Greacă şi Latină (1995) şi Teologie Pictură Bisericească (1996).

Începând cu anul universitar 2005-2006, structura învăţământului teologic universitar a fost schimbată conform cerinţelor aderării României la Comunitatea Europeană şi potrivit principiilor Chartei de la Bologna. Astfel, studiile au fost organizate pe un singur domeniu, acela al teologiei ortodoxe, cu patru specializari: Teologie pastoralăTeologie didacticăTeologie socialăArtă sacră, pe o durata de 3 ani – licenţa, 2 ani – master şi 3 ani – doctorat.

În anul 2017, O extensie universitară a Facultăţii de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti a fost înfiinţată în Italia, la Roma.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente