În imagini: Arhitectura Mănăstirii Plumbuita, imortalizată de artiști plastici din România și Republica Moldova

Mai mulți artiști plastici din România și Republica Moldova au imortalizat zilele acestea arhitectura Mănăstirii Plumbuita. Activitatea face parte din cadrul Proiectului „Tabăra urbană de artă – Bijuterii arhitecturale în Sectorul 2”, organizat de Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu” din Capitală împreună cu Protoieria Sector 2 și Ambasada Republicii Moldova în România.

Tabăra de artă urbană se desfășoară în perioada 1-15 mai și își propune imortalizarea pe pânză a clădirilor istorice din Sectorul 2 al Capitalei, printre care Mănăstirea Plumbuita, Schitul Darvari, Biserica Icoanei și biserica fostei Mănăstiri Mărcuța.

Proiectul reunește în total 23 de artiști plastici, dintre care 11 sunt din Republica Moldova.

Părintele Protopop Mihai Popescu a vorbit despre importanța unui astfel de proiect, care pune în valoare bisericile monument-istoric.

Foto credit: Ziarul Lumina

Prezent la activitate, Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, și-a exprimat mulțumirea și aprecierea pentru buna-colaborare în cadrul proiectului.

„Suntem parteneri într-un proiect ce reunește pictori din Republica Moldova și din România, care au venit să picteze împreună mănăstirea, să ne transmită frumusețea ei și a celorlalte obiective și să se cunoască mai bine. Avem, la baza relațiilor noastre, o temelie puternică, bazată pe identitatea, cultura, religia și valorile comune, atât arhitecturale, cât și sufletești”, a mai adăugat acesta.

Foto credit: Ziarul Lumina

Mănăstirea Plumbuita a fost construită în secolul 16 de către Petru Vodă, fiul lui Mihnea și al Doamnei Chiajna. Denumirea de „plumbuita” a fost dată de către localnici datorită faptului că a fost acoperită pentru multă vreme cu tablă de plumb.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente