125 de ani de la naşterea Sfântului Sofronie Athonitul

Sfântul Sofronie (Saharov) Athonitul s-a născut în data de 23 septembrie 1896, în Moscova, Rusia.

A urmat Academia de Arte din Moscova (1915-1917) și, apoi, Școala de Pictură, Sculptură și Arhitectură, din același oraș (1920-1921).

A fost închis de două ori de poliția bolșevică, la închisoarea Liubianka.

În anul 1921, a plecat în Occident, cu gândul de a se perfecţiona în artă. A stat puțin timp în Italia și Germania, după care, în anul 1922, s-a stabilit definitiv în Paris, Franța. În capitala franceză, a expus lucrările în mai multe expoziții de artă.

În anul 1925, s-a înscris la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Serghie” din Paris. În același an, a abandonat studiile și a mers în Sfântul Munte Athos.

În anul 1926 a intrat ca frate în obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon – Russikon, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan Athonitul.

În anul 1930 a fost hirotonit diacon de Sfântul Nicolae Velimirovici, Episcopul Ohridei și al Jicei.

În data de 24 septembrie 1938, Sfântul Siluan a trecut la cele veșnice. Urmând îndemnul părintelui său duhovnicesc, Sfântul Sofronie a ieșit din Mănăstirea Sfântul Pantelimon și s-a îndreptat spre pustia Sfântului Munte. După ce a stat o vreme în Karulia, părintele Sofronie s-a așezat într-o peșteră aflată lângă Mănăstirea Sfântul Pavel.

În anul 1941, a fost hirotonit preot și a devenit duhovnicul mai multor călugări din Sfântul Munte Athos.

În anul 1947, părintele Sofronie Saharov a plecat din Sfântul Munte și s-a stabilit în Franţa. În anul 1951, părintele Sofronie a fost operat de ulcer la stomac, iar mai apoi, din cauza situației politice a vremii, nu s-a mai putut întoarce în Sfântul Munte.

În anul 1959, cu binecuvântarea mitropolitului Antonie Bloom al Surojului, a înființat Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul în localitatea Tolleshunt Knights, lângă orașul Maldon, în regiunea Essex, Anglia.

Sfântul Sofronie Saharov a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iulie 1993, la vârsta de aproape 97 de ani.

A fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în anul 2019.

Foto credit: Cultura Romena

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…