125 de ani de la naşterea Sfântului Sofronie Athonitul

Sfântul Sofronie (Saharov) Athonitul s-a născut în data de 23 septembrie 1896, în Moscova, Rusia.

A urmat Academia de Arte din Moscova (1915-1917) și, apoi, Școala de Pictură, Sculptură și Arhitectură, din același oraș (1920-1921).

A fost închis de două ori de poliția bolșevică, la închisoarea Liubianka.

În anul 1921, a plecat în Occident, cu gândul de a se perfecţiona în artă. A stat puțin timp în Italia și Germania, după care, în anul 1922, s-a stabilit definitiv în Paris, Franța. În capitala franceză, a expus lucrările în mai multe expoziții de artă.

În anul 1925, s-a înscris la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Serghie” din Paris. În același an, a abandonat studiile și a mers în Sfântul Munte Athos.

În anul 1926 a intrat ca frate în obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon – Russikon, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan Athonitul.

În anul 1930 a fost hirotonit diacon de Sfântul Nicolae Velimirovici, Episcopul Ohridei și al Jicei.

În data de 24 septembrie 1938, Sfântul Siluan a trecut la cele veșnice. Urmând îndemnul părintelui său duhovnicesc, Sfântul Sofronie a ieșit din Mănăstirea Sfântul Pantelimon și s-a îndreptat spre pustia Sfântului Munte. După ce a stat o vreme în Karulia, părintele Sofronie s-a așezat într-o peșteră aflată lângă Mănăstirea Sfântul Pavel.

În anul 1941, a fost hirotonit preot și a devenit duhovnicul mai multor călugări din Sfântul Munte Athos.

În anul 1947, părintele Sofronie Saharov a plecat din Sfântul Munte și s-a stabilit în Franţa. În anul 1951, părintele Sofronie a fost operat de ulcer la stomac, iar mai apoi, din cauza situației politice a vremii, nu s-a mai putut întoarce în Sfântul Munte.

În anul 1959, cu binecuvântarea mitropolitului Antonie Bloom al Surojului, a înființat Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul în localitatea Tolleshunt Knights, lângă orașul Maldon, în regiunea Essex, Anglia.

Sfântul Sofronie Saharov a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iulie 1993, la vârsta de aproape 97 de ani.

A fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în anul 2019.

Foto credit: Cultura Romena

Comentarii Facebook


Știri recente