Cea de-a 65-a aniversare de la aderarea României la UNESCO a fost celebrată la Opera Naţională

România a aniversat marţi 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) au organizat în ziua aniversară 27 iulie 2021, la Opera Națională București, evenimentul „65 de ani România în UNESCO. Arc peste timp al cooperării România – UNESCO”, informează Ziarul Lumina.

La eveniment au participat din partea Patriarhiei Române Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina, şi domnul consilier patriarhal, Aurelian-Nicolae Iftimiu, directorul Agenţiei de ştiri Basilica.

Evenimentul festiv aniversar a fost deschis de Mihaela Crăciun, director TVR, care i-a prezentat pe toți cei care au susținut alocuțiuni. Domnul ministru Sorin Cîmpeanu, președintele CNR UNESCO, a subliniat că, în cei 65 de ani de existență a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, personalități marcante ale culturii românești și-au pus amprenta asupra istoriei Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Daniela Gîtman, a subliniat importanța pentru România a aderării la UNESCO și a colaborării, de-a lungul celor 65 de ani, cu această organizație care a avut, încă de la înființarea sa, un rol strategic în îndeplinirea unor obiective majore în domeniile educației, științei și culturii în plan global, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

A evidenţiat faptul că obiectivele generoase ale UNESCO se materializează în diverse programe, strategii și inițiative la care România este parte, modelând astfel nu numai politica externă a țării noastre, ci și politicile publice aplicate în toate aceste sectoare.

Evenimentul, organizat în prezența a peste 500 de invitați, a inclus şi alocuțiunile: directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, consilierului prezidențial Ligia Deca, reprezentantului Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO, Vasile Dîncu, secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, András Demeter, secretarului general al CNR UNESCO, Madlen Șerban, precum și intervenții ale reprezentanților instituțiilor partenere în organizare.

Corul Madrigal a susținut un concert extraordinar pe scena Operei Naționale Bucureşti, iar în foaierul instituţiei a fost organizată o expoziție de documente și imagini din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, precum și o expoziție de pictură, ambele dedicate patrimoniului românesc și activității României în relația cu UNESCO.

Foto credit: Ziarul Lumina

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente