Toată opera poetului național într-o aplicație mobilă. Scopul: apropierea tineretului de Eminescu

De aproape un an de zile, românii au acces la opera integrală a poetului național direct de pe telefonul mobil în mod gratuit.

Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS are ca scop apropierea tineretului de „omul deplin al culturii române”.

Aplicația a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători de la Centrul European de Studii în Probleme etnice al Academiei Române, membri ai Asociației Române de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură și tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociației NeamUnit.

Proiectul a fost anunţat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale 2019, aplicaţia fiind disponibilă pentru utilizatorii de Android începând cu 21 februarie, iar pentru cei cu iOS începând cu 27 februarie.

Aplicația are un motor de căutare relativ flexibil, axat pe cuvinte cheie sau expresii, care funcționează atât în interiorul fiecărui volum, cât și în întreaga operă. Totodată, există o bază de date, numită căutare avansată, unde întreaga operă poate fi grupată după localitatea în care a fost tipărită prima oară, anul primei publicări sau după volumul ediției de față.

Prima versiune a aplicaţiei cuprinde volumele sau capitolele din opera lui Mihai Eminescu care nu sunt sub formă de fotografie urmând ca, în versiunile ulterioare, să fie adăugate și acestea.

De Ziua Culturii Naționale 2020, dezvoltatorii prezintă proiectul la Bruxelles în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Agora for life cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei.

Sursă foto: Facebook / Aplicația Mihai Eminescu, întreaga operă

Comentarii Facebook


Știri recente