„Ca un miel în mijlocul lupilor”. Recomandări pentru preoți din partea Preasfințitului Părinte Ignatie

Invitat la conferința anuală a preoților și preoteselor din Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopul Ignatie al Hușilor a făcut câteva recomandări clericilor privind misiunea lor de „miei în mijlocul lupilor” și raportarea la aceasta în viața de zi cu zi.

Ierarhul a semnalat că însuși Hristos spune explicit că slujitorii lui Dumnezeu sunt trimiși ca „niște miei în mijlocul lupilor” (Lc. 10:3)

„A vorbi despre Dumnezeu, a-i îndemna pe oameni să își asume viețuirea în Hristos nu este un lucru foarte simplu, la îndemâna oricui”.

„Sunt foarte mulți «lupi» care vor să Îl smulgă pe Dumnezeu din viața noastră, din sufletele noastre, să Îl exileze din lumea aceasta, să Îl arunce undeva încât să nu mai constituie pentru noi o referință fundamentală”, a atras atenția ierarhul.

Comportamentul mielului

Preasfinția Sa a subliniat că preotul trebuie întâi să se pregătească pentru că oricând va fi calomniat, disprețuit, batjocorit, dar chiar și atunci trebuie să reacționeze cu blândețe.

„Noi trebuie să avem comportamentul «mielului», adică să fim blânzi, să avem starea aceasta de pace lăuntrică, indiferent câți «lupi» s-ar năpusti asupra noastră”.

„Din nefericire, nu reușim să ne comportăm în felul acesta. Ne transformăm în «lupi» și sfâșiem, prin atitudinea și comportamentul nostru, sufletele semenilor”.

Misionar eficient nu prestator de servicii

Episcopul Hușilor a mai spus că preotul, fiind trimisul lui Hristos, nu trebuie să pună nimic mai presus de El.

„Nimic din cele ce țin de lumea aceasta materială, chiar și cele care ne asigură traiul nostru de zi cu zi. Nimic să nu fie interpus între slujirea noastră, apostolatul nostru și Dumnezeu. Să nu condiționăm slujirea noastră, impunând taxe! Așa ne transformăm în «prestatori de servicii religioase», iar nu în apostoli”.

„Slujitorul lui Hristos trebuie să fie mai întâi preocupat de misiune și mai apoi celelalte vor veni de la sine, inclusiv cele ale traiului de zi cu zi”.

Pacea

Totodată, Chiriarhul Hușilor a arătat că preotul trebuie să fie cel care, în interacțiunile cu ceilalți, să aducă pacea și să poată rezolva conflictele interioare ale credincioșilor:

„Prin tot ceea ce facem și oriunde mergem, noi înșine să fim pacea pe care o răspândim oamenilor, care poartă cu ei înșiși atâtea conflicte, neliniști și atâtea stări de angosă și fărâmițare interioară”.

PS Ignatie a precizat că tot de la Mântuitorul Hristos vine pacea lăuntrică a preotului.

„Câștigăm pacea aceasta duhovnicească, evanghelică, dacă Îl avem permanent în fața ochilor pe Hristos. El este pacea desăvârșită. În El nu este nimic conflictual, nu este nicio ruptură sau frământare”.

„Este atât de important ca prin tot ceea ce facem noi, prin slujire, prin predică, prin faptele bune pe care le săvârșim, prin întâlnirile cu credincioșii, toate să poarte pecetea păcii lui Hristos”, a insistat ierarhul.

Cea mai grea lucrare

Pe lângă toate acestea, părintele episcop a spus că cea mai grea lucrare a preoților este „vindecarea sufletelor rănite ale oamenilor”. „Suflete rănite de neiubire, de invidie, de răutate, de calomnie, de dispreț și, mai presus de toate, de necredință”.

„Aceasta este chemarea fiecărui preot sau episcop, ca prin tot ceea ce facem noi, să vindecăm, să depistăm unde este instalată boala în sufletul omului, unde este virusul care destabilizează, care declanșează disfuncționalități în sufletul nostru”.

„Dacă omul este vindecat și nu mai poartă aceste răni ale păcatului, va putea să primească cuvântul lui Hristos în viața lui. Dacă este bolnav de necredință, inima lui nu poate să fie disponibilă de a-L primi pe Dumnezeu”.

Greutatea acestei misiuni de vindecare vine atunci când cel ce suferă contrastează, prin tot ceea ce face, cu învățătura Bisericii.

„Din păcate, atunci când vedem că cineva este răutăcios, necredincios, ne supărăm, ripostăm, ne pierdem răbdarea, considerăm că suntem jigniți, dacă persoana respectivă contrastează, prin ceea ce face, cu învățătura Bisericii”.

Misiunea de vindecător de suflete presupune și tact pedagogic.

„Noi trebuie să avem atitudinea învățătorului, ce are răbdare cu copilul care nu știe încă să citească și să scrie sau nu a deprins încă dragostea de învățătură”.


Îndemnurile au fost rostite vineri, 1 noiembrie, în cadrul Sfintei Liturghii din deschiderea conferinței preoților ,în Biserica „Sf. Ioan Iacob – Hozevitul” din Chișinău, informează Episcopia Hușilor.

Părintele Episcop Ignatie a continuat discuțiile pe această temă în cadrul Conferinței „Familia preotului și problemele acesteia în contextual unei lumi secularizate”, susținută în sala mare de ședințe a Preturii sectorului Ciocana.

La final, s-a alăturat conferinței și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, care a mulțumit Preasfințitului Ignatie pentru prezență și receptivitate, asigurându-l de faptul că în Basarabia este foarte apreciat și așteptat și cu alte ocazii.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente