Sesiune de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin, în Grădiştea

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au organizat sâmbătă în localitatea ilfoveană Grădiştea o nouă sesiune a Campaniei de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin.

Beneficiarele acestei ediţii au fost 41 de femei care au efectuat testul Babeş-Papanicolau şi un examen clinic mamar.

Au participat 7 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, 4 cadre medicale de la Institutului Oncologic Bucureşti şi un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani.

Campania de prevenire şi depistare a cancerului de col uterin a început în anul 2018, până în prezent au fost desfăşurate 19 activităţi  de care au beneficiat peste 500 de persoane.

Dănuţ Prună, Voluntar Coordonator la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a amintit că prima acţiune a Campaniei a început tot la Grădiştea.

Dr. Virgiliu Prunoiu, Coordonator Program de screening Institutul Oncologic Bucureşti, a apreciat rezultatele campaniei, mai ales că „lumea este mulţumită de noi”.

„Sperăm să le dăm rezultate bune referitoare la examinarea Babeş-Papanicolau sau să putem să le ajutăm în caz de probleme de sănătate”, a spus Dr. Virgiliu Prunoiu.

În ceea ce priveşte utilitatea campaniei, Dr. Cristina Şaptefraţi, medic primar oncolog Institutul Oncologic Bucuresti, a atras atenţia asupra conştientizării riscului la care se supun femeile care nu efectuează la timp controale medicale:

„Este util ca femeile să vina la medic. Una este să descoperi un cancer la început, în stadiu zero sau în stadiul unu, şi altceva când femeia are metastaze, în stadiul patru când nu se mai poate face nimic”.

Toate acţiunile voluntarilor sunt organizate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente