Moment comemorativ la 68 de ani de la deportarea din Bărăgan

Mitropolitul Ioan al Banatului a oficiat sâmbătă o slujbă la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan din Parcul Justiției din Timişoara în timpul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării sau a „închisorii în aer liber”.

La slujbă au participat clerici de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi de la Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, informează Mitropolia Banatului.

După slujbă au fost rostite mai multe alocuțiuni despre oroarea ruperii legăturii sfinte cu pământul natal și înstrăinarea forțată în Câmpia Bărăganului în noaptea Rusaliilor din 1951, dar și despre evenimentele dramatice petrecute în cei cinci ani de domiciliu forțat în ținutul străin.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a reliefat că „două sute de copii nu au mai ajuns să scrie în clasa I la școală cuvântul «mama», ci au rămas să crească peste trupurile lor spicele din Bărăgan”.

„Iată, tăvălugul comunist nu a făcut deosebire de etnie, ci a căutat să smulgă, din acest spațiu, cele mai frumoase flori, cei mai strașnici stejari ai culturii și civilizației din această parte de țară. Bărăganul a fost lagărul cinstei, a omeniei și a hărniciei. Doamne, mângâie cu razele soarelui Câmpia Bărăganului, unde dorm cei care nu mai sunt printre noi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La evenimentul organizat de Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan au participat oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, precum și tineri îmbrăcați în costume naționale.

În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relaţii conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin şi liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40300 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 km de-a lungul graniței cu Iugoslavia (din Județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), au fost dislocate din locurile natale și deportate în regiunea aridă a Câmpiei Bărăganului.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente