Îndemnul unui preot din Topliţa care are grijă de 20 copii: „trebuie să-i ajutăm pe cei ce nu pot”

Părintele Petru Cătinean, slujitor la o biserică dintr-un cartier al oraşului Topliţa, are în grijă în mod constant de aproximativ 20 de copii, îndemnând permanent că „Noi, cei care putem, trebuie să-i ajutăm pe cei ce nu pot”.

Preotul din judeţul Harghita a amenajat un centru de zi unde copiii din cartier, proveniţi din familii cu o situaţie socială fragilă, vin timp de două ore, după programul de la şcoală, pentru a lua o masă caldă, a-şi pregăti lecţiile sau pentru a se juca, informează Adevărul.

„Uneori renunţăm la teme, pentru că ei au nevoie de afecţiune şi de joacă”, a declarat preotul care consideră că „simplitatea şi normalitatea ar trebui să primeze în fiecare zi” şi depune eforturi în mod constant pentru a aduce schimbări în bine în tot ce întreprinde în jurul său.

Clericul a observat în cei 8 ani de misiune la parohia din cartierul Călimănel că cei mici au nevoie mai mult decât nişte daruri oferite în luna decembrie şi a decis să-i adune în casa parohială.

După un timp, a înfiinţat o asociaţie prin intermediul căreia organizează proiecte educative pentru copii care să prevină abandonul şcolar şi evenimente culturale care să-i atragă pe elevi spre şcoală.

De asemenea, în cadrul asociaţiei se organizează şi cursuri de chitară, muzică şi pictură pe sticlă.

Cu toate acestea, preotul simte că poate şi îşi doreşte să le ofere mai mult acestor copii. În acest sens, intenţionează ca îi viitorul apropiat să pună bazele unui centru social, finanţat prin fonduri europene.

Viitoarea construcţie ar avea 15 dormitoare şi ar putea adăposti nu doar copii, ci şi femei care au trecut prin anumite suferinţe.

„Trebuie să gândim o clădire care să aibă şi o cantină, un spaţiu de joacă. Poate şi o sală de clasă. Visele noastre sunt mari, deşi comunitatea e mică”, a precizat preotul care îşi doreşte un spaţiu pentru mai mulţi copii care să poată petrece şi noaptea acolo.

Notabil este şi faptul că părintele organizează vara tabere de pictură, excursii la mare sau la munte şi chiar un festival de folk numit Folk Fain, ajuns în 2018 la a treia ediţie, dar şi proiecte educative precum „Fotografia veche – un antidot la uitare”.

„Unii copii sunt buni la chitară, alţii la pictură sau la meşteşuguri populare. Încercăm să-i ajutăm, să mişcăm lucrurile în jurul nostru”, a mărturisit Părintele Petru Cătinean.

Foto credit: Adevărul

Comentarii Facebook


Știri recente