Catedrala din Buhuși va fi resfințită

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va resfinți duminică, 28 septembrie 2014, Biserica „Sfântul Nicolae” din Buhuși, informează Ziarul Lumina. În ultimii ani, locașul de închinăciune a fost supus unor reparații atât la interior, cât și la exterior. Cu acest prilej, mâine, 26 septembrie 2014, va ajunge de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla în care se află moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre și un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Credincioșii din Buhuși și din alte părți ale Moldovei sunt așteptați duminică, 28 septembrie 2014, să participe la resfințirea Catedralei „Sfântul Ierarh Nicolae”. Programul manifestărilor dedicate acestei sărbători va începe mâine, 26 septembrie 2014, când Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul va aduce de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla în care se află fragmente din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre, un veșmânt care a acoperit pentru o perioadă moaștele Sfintei Parascheva, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în străvechiul locaș de închinăciune romașcan. Tot mâine, de la ora 16:00, se va sluji Privegherea, iar sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 8:00, se va săvârși Sfânta Liturghie. În seara zilei de sâmbătă, de la ora 16:00, va fi oficiată Privegherea, iar duminică, de la ora 8:30, după întâmpinarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, va fi oficiată sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Buhuși. Credincioșii vor avea posibilitatea să intre prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese. În continuare, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului va săvârși Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. „Cu două zile înainte de resfințirea catedralei din Buhuși, va ajunge de la catedrala din Roman racla cu sfintele moaște și un veșmânt al Sfintei Parascheva. Menționăm că în anul 1947, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au poposit timp de o noapte în biserica noastră. De vineri până duminică, sfintele slujbe nu vor conteni în biserica Sfântului Nicolae din Buhuși. Ne dorim să fim pregătiți sufletește, într-un duh al comuniunii și rugăciunii, pentru a primi această mare binecuvântare în ziua târnosirii catedralei noastre”, a spus pr. paroh Vasile Cozma, care este și protopop al Protopopiatului Buhuși.

Doi viitori patriarhi, la slujba sfințirii din 1947

Lucrările de construcție ale Bisericii „Sfântul Nicolae” din Buhuși au început în anul 1930 și s-au finalizat în anul 1947, când a fost oficiată slujba Sfințirii. Părintele paroh Vasile Cozma a menționat că momentul târnosirii sfântului locaș a fost la acea vreme „un eveniment și un moment important pentru buhușeni, de care se leagă două lucruri importante”. „În primul rând, cu o seară înainte, au fost aduse în procesiune moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași. Un alt lucru important legat de sfințirea acestei catedrale este că au participat doi viitori patriarhi. Este vorba despre Patriarhul Iustinian Vasluianul, pe atunci vicar la Mitropolia Moldovei și Sucevei, și Patriarhul Teoctist Arăpașu”, a amintit pr. paroh Vasile Cozma. Odată cu trecerea timpului, s-au făcut lucrări la acoperișul și exteriorul bisericii. Lucrările ample de restaurare, atât în interior, cât și în exterior, au început în luna ianuarie a anului 2012. A fost restaurată pictura în interior, s-a reconfigurat intrarea în biserică, s-au placat scările cu marmură, s-a placat cu marmură interiorul bisericii, s-a refăcut încălzirea centrală, s-au schimbat geamurile și tâmplăria, s-a făcut o anexă, un veșmântar și s-a construit o nouă Sfântă Masă. „Cu prilejul demontării Sfintei Mese, s-a găsit documentul original pe care îl păstrăm cu sfințenie și în care sunt trecute toate însemnările timpului și ale vremii de atunci. Orașul Buhuși a dat dovadă că este viu și sensibilizat de finalizarea acestei lucrări, întrucât cea mai mare contribuție la realizarea acestor lucrări au adus-o credincioșii din orașul nostru. Ne-au mai ajutat și autoritățile locale, dar, în proporție de 90%, fondurile au venit din donațiile și contribuțiile credincioșilor noștri. Așadar, pe data de 28 septembrie 2014, îi rugăm pe toți credincioșii să participe la acest eveniment. Îi așteptăm cu bucurie și cu sufletul deschis. Slujba de resfințire a Bisericii «Sfântul Nicolae» din Buhuși, unul dintre cele mai reprezentative locașuri de închinăciune din Protopopiatul Buhuși, va încununa munca și strădania depusă timp de doi ani și jumătate”, s-a exprimat parohul catedralei din Buhuși.

Sprijin important din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul

Pictura bisericii care va îmbrăca veșmântul sfințirii pentru a doua oară în ultimii aproape 70 ani a fost executată de pictorul Dumitru Irimescu, iar restaurarea s-a făcut de către pictorul Aurel Roșcan de la Galați. Cea mai importantă parte a picturii interioare este catapeteasma, care s-a păstrat intactă. „La catapeteasmă, pictată tot de pictorul Dumitru Irimescu, s-au făcut mici intervenții, aceasta fiind de o frumusețe rară. În tot acest proces amplu de restaurare, care nu a fost ușor, cel mai important sprijin l-am avut din partea Preasfințitului Episcop Ioachim Băcăuanul, care ne-a sfătuit și ne-a îndrumat pe parcursul întregii lucrări”, a amintit pr. paroh Vasile Cozma. După ce în anul 1947 moaștele Sfintei Parascheva au poposit în catedrala din Buhuși, credincioșii au sporit evlavia pentru Ocrotitoarea Moldovei. Mai mult de atât, al doilea hram al sfântului locaș care va fi resfințit duminică este închinat Sfintei Parascheva. „În orașul Buhuși, credincioșii au o mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Întrucât este al doilea ocrotitor al bisericii noastre, am amenajat în partea dreaptă a bisericii un spațiu unde se află o icoană pictată de pictorul Dumitru Irimescu”, a adăugat pr. paroh Vasile Cozma.

Comentarii Facebook


Știri recente