Un nou director la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe din Botoșani

Începând cu data de 1 septembrie 2014, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani are un nou director în persoana părintelui profesor Constantin Zăiceanu, ca urmare a ieșirii la pensie a părintelui profesor Grigorie Diaconu. Noul părinte director este titular al disciplinei Muzică Liniară și Ansamblu Coral în cadrul seminarului botoșănean și absolvent atât al Facultății de compoziție – muzicologie, secția profesor de muzică vocală, din cadrul Conservatorului „George Enescu” din Iași, cât și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Părintele iconom stavrofor Constantin Zăiceanu este noul director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoșani. Titular al disciplinei Muzică Liniară și Ansamblu Coral în cadrul seminarului botoșănean și absolvent atât al Facultății de compoziție – muzicologie, secția profesor de muzică vocală din cadrul Conservatorului „George Enescu” din Iași, cât și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, noul părinte director a primit, de-a lungul timpului, mai multe distincții, dintre care menționăm titlul de „Cetățean de onoare a municipiului Botoșani” – 2000, distincția de iconom stavrofor -6 decembrie 2005, Diploma de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Diploma „Stephanus Magnus” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu ocazia sfințirii Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din filia Siliște. În ceea ce privește activitatea didactică a părintelui Constantin Zăiceanu, amintim că sfinția sa, în calitate de profesor, a realizat o activitate deosebită, coordonând formații artistice corale, vocal-instrumentale și instrumentale cu care a obținut numeroase premii la nivel județean și național, apreciate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. În calitate de profesor coordonator al Corului „Biruitorii” al Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” Botoșani, părintele Constantin Zăiceanu a susținut în fiecare an concerte cu prilejul celor două sărbători mari ale creștinătății – Nașterea și Învierea Domnului, promovând o bună imagine a școlii în cadrul comunității locale, a coordonat grupul vocal folcloric „Dorulețul”, care a susținut numeroase spectacole și a obținut anual numeroase premii la Festivalul folcloric pentru elevi „Dorule, floare de rouă”, iar ca metodist al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, între anii 1998-2012, a îndrumat activitatea profesorilor de religie din județul Botoșani pentru obținerea gradelor didactice.

„Eu aș compara o școală teologică cu norul luminos călăuzitor din țara robiei către țara Canaanului – Țara Făgăduinței”

Prezentăm în rândurile ce urmează gândurile cu care părintele director Constantin Zaiceanu pornește în noua ascultare la care a fost chemat: „În ogorul Sfintei noastre Biserici sunt multe lucrări, iar această nouă ascultare de director o primesc cu credință și cu frică de Dumnezeu, din cel puțin două motive. În primul rând, o școală teologică pregătește viitori slujitori ai sfintelor altare și ai oamenilor, Dumnezeu lucrând prin slujitorii Săi în Biserica lui Iisus Hristos, deci este o lucrare pentru viitorul Bisericii și al societății, supusă la atâtea presiuni din partea duhului lumesc. Al doilea motiv pentru care privesc această ascultare ca pe o mare responsabilitate este acela că o școală teologică trebuie să fie un reper de viață pentru un oraș, pentru întreaga societate în general, nu doar pentru celelalte școli. Eu aș compara o școală teologică cu norul luminos călăuzitor din țara robiei către țara Canaanului – Țara Făgăduinței. O școală teologică este un pridvor al Sfintei noastre Biserici, care trimite slujitori în sfântul altar și în același timp un amvon pentru societate. Trebuie să fim conștienți că această chemare, atât pentru mine, cât și colegii mei profesori, anume aceea de a sluji într-un seminar teologic, este aidoma cu slujirea pentru Sfânta Liturghie, dar aici masa Sfântului Altar este înlocuită de inimile elevilor seminariști dornici să-L cunoască și să-L slujească pe Dumnezeu, inimi pe care noi avem datoria sfântă să le formăm și să le călăuzim treaptă cu treaptă în iubirea lui Hristos Domnul. Sper, și sunt convins că voi reuși, ca în timpul mandatului meu, toți colegii mei profesori și toți elevii seminariști vor avea simțământul la finalul fiecărei zile a anului școlar că au lucrat în grădina Domnului și că Domnul Iisus Hristos este mulțumit de munca lor și îi binecuvintează pe toți”.

Comentarii Facebook


Știri recente