Hramul Mănăstirii Jiana

Luni, 1 septembrie, când Biserica face prăznuirea Sf. Simeon Stâlpnicul, biserica mănăstirii Jiana din Mehedinți îmbracă haină de sărbătoare.

Când a fost sfințit (27 mai 2013), sfântul locaș a fost așezat de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei sub ocrotirea Sf. Simeon Stâlpnicul. Biserica mănăstirii a fost ridicată într-un singur an (mai 2012-mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir.

*

Înființarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008.

S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul „Sf. Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Vânju Mare.

Biserica și corpul de chilii se află pe pământul familiei Pleniceanu care a donat cinci hectare de teren pentru noul așezământ monahal, în memoria unicului fiu trecut prea devreme la cele veșnice.

Prin înființarea acestei vetre monahale se construiește un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare în zona de câmpie a județului Mehedinți.

*

Sfântul Simeon Stâlpnicul (390-459) este prăznuit pe 1 septembrie. S-a născut din părinți țărani, în satul Sis, din Asia Mică. A părăsit casa părintească la vârsta de optsprezece ani și a îmbrățisat viața monahală la mănăstirea Eusebona. De aici, s-a mutat la Telanissos, unde a trăit ca anahoret. Sfântul Simeon Stalpnicul s-a făcut începătorul unei practici necunoscute până la el, aceea de a se ruga zi și noapte de la înălțimea unui stâlp. De aici, a primit și numele de „Stâlpnicul”.

Din viața sa aflăm că de două ori a venit mama sa la el, ca să-l vadă. Menționăm că stâlpul pe care se nevoia avea șaisprezece metri înălțime. Dar de fiecare dată, necoborând de pe stâlp, Sfântul Simeon Stâlpnicul i-a zis: „Nu mă tulbura, maică. De va voi Dumnezeu, ne vom vedea față către față întru a Sa împărăție”. Sfântul Simeon Stâlpnicul a luptat cumplit cu taberele drăcești, pe care le-a biruit de fiecare dată cu rugăciunea către Dumnezeu. El a lucrat multe și mari minuni, vindecând prin cuvânt și rugăciune pe mulți dintre cei ce zăceau în boli grele. La stâlpul lui veneau oameni de pretutindeni, bogați și săraci, împărați și robi. Nimeni nu pleca de la Santul Simeon neajutorat. Le vindeca bolile, le alina durerile sufletului, îi povățuia pe calea vieții, îi certa pe cei care nu credeau drept. El a convins-o pe împărăteasa Eudoxia să se lepede de erezia lui Eutihie, și să creadă ortodox. El s-a nevoit în timpul domniilor lui Teodosie cel Mic, Marchian și Leon cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente