Simpozion dedicat Părintelui Arsenie Papacioc la Constanța la centenarul nașterii sale

La împlinirea unui veac de la nașterea marelui duhovnic Arsenie Papacioc, Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirgiol – stavropighie patriarhală, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului au organizat duminică seara un amplu simpozion la Casa de Cultură din Constanța, în cadrul căruia toți cei prezenți și-au amintit de chipul plin de blândețe al duhovnicului de la malul mării, informează „Ziarul Lumina”. Simpozionul s-a intitulat „Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014. O sută de ani de la naștere”.

Personalitatea părintelui Arsenie Papacioc a fost evocată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de către ieromonahul Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Constanța, fiu duhovnicesc al părintelui Arsenie, și de către protosinghelul Ieronim Gheorghiță, actualul duhovnic al Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol, acolo unde părintele Arsenie s-a nevoit în ultimii treizeci de ani din viață.

Chiar dacă părintele a plecat să Îl întâlnească pe Cel pe Care L-a slujit și L-a mărturisit toată viața, el a rămas viu în inimile ucenicilor săi, astfel că sala Casei de Cultură din Constanța a fost efectiv neîncăpătoare pentru cei care au venit să rememoreze clipele petrecute alături de el sau să audă frumoasele istorisiri ale celor care l-au evocat.

Evenimentul a debutat cu o proiecție video în care părintele Arsenie a vorbit din nou ucenicilor prin intermediul unor secvențe realizate de TRINITAS TV, după care cei prezenți au ascultat un minirecital al Coralei Armonia, recent premiată cu aur pentru cel mai bun cor bărbătesc, dar și pentru cel mai bun cor de muzică sacră la competiția de la Riga, Letonia.

Seria evocărilor a fost deschisă de protosinghelul Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”, care a avut ocazia să îi fie aproape în ultimii ani din viață.

Principalele idei desprinse din evocarea părintelui Ieronim au fost bunătatea, blândețea și răbdarea marelui duhovnic Arsenie. „Proceda la Spovedanie cu atâta bunătate, cu atâta blândețe. Și asta ne învăța și pe noi. Că nu se cade să așezăm pe umerii fiilor duhovnicești poveri, canoane pe care nu le pot purta. Să considerăm că și faptul de a veni la Spovedanie este un canon”, a spus părintele Ieronim. De asemenea, părintele Ieronim a evocat răbdarea pe care părintele Arsenie o avea față de toți fiii săi duhovnicești care veneau din toată țara, dându-le sfaturi fiecăruia.

Un asemenea sfat dat de părintele Arsenie a fost amintit de părintele Ieronim: „Cu orice preț să fii vesel, pentru că tristețea este terenul prielnic al diavolului care te poate arunca în grozave păcate!” A urmat cuvântul ieromonahului Ilarion Dan, unul dintre ucenicii marelui duhovnic, care a povestit celor prezenți în sală cum l-a cunoscut pe părintele Arsenie, cum a fost înfiat duhovnicește încă din clipa în care i-a pășit în chilie, dar și cum i-a călăuzit pașii până la intrarea în monahism. „Părintele te iubea fără să se împartă. Așa cum iubește Dumnezeu. O dragoste deplină față de fiecare dintre cei care îi treceau pragul. Era o dragoste copleșitoare, pe care o purtai în suflet și simțeai nevoia să te întorci permanent la el, să te adăpi din nou din această dragoste și să simți că zbori”, a arătat părintele Ilarion.

IPS Teodosie a arătat că părintele Arsenie a așezat în inima sa tot ce a găsit frumos, adevărat și sfânt. Atât de mult a înmagazinat în sufletul și inima sa, încât a devenit o comoară din care avea de unde să dăruiască tuturor. „Mulți dintre noi punem în inimă bune și rele. Ne aducem aminte de cele frumoase și de cele grele. Părintele Arsenie nu a așezat în inima sa decât cele frumoase și bune. Nu a vrut să își aducă aminte de suferințe decât ca de niște străluciri din viața sa. Suferințele au fost prilej de întărire și de lămurire a credinței și a dragostei față de Dumnezeu. Să luăm aminte la acestea, pentru că mulți încep să istorisească despre ele ca și cum ar fi fost niște orori. Părintele Arsenie nu a cultivat mila de sine, ci iubirea de Dumnezeu și iubirea de semeni”, a arătat IPS Arhiepiscop Teodosie.

Cei care au participat la conferința de duminică seară au avut posibilitatea să viziteze și o expoziție de fotografii cu părintele Arsenie din diferite momente ale vieții sale. La final a avut loc și lansarea volumului de evocări „Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014 – O sută de ani de la naștere”, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente