Mihai Viteazul comemorat la Turda

Voievodul Mihai Viteazul a fost comemorat sâmbătă, 9 august, la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda, cu ocazia împlinirii a 413 ani de la trecerea sa la cele veșnice. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La slujba oficiată la Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda a fost prezent un mare sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, și protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala preoților turdeni, dirijată de pr. Sebastian Zăhan. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de Parastas pentru marele voievod, oficiată la mormântul său, aflat în apropierea mănăstirii, în prezența autorităților județene și locale, a militarilor din garnizoana Turda și a numeroși credincioși.

Manifestarea comemorativă a continuat cu prezentarea unei scenete istorice, apoi au fost depuse coroane de flori din partea oficialităților la monumentul închinat lui Mihai Viteazul. La final, cei prezenți au putut vedea tradiționala paradă militară, organizată de Garnizoana din Turda și defilarea gărzii de onoare.

Mănăstirea, pe locul martirajului

Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda este construită pe locul unde a fost asasinat, în anul 1601, primul unificator al celor trei țări românești. Potrivit stareței Andreia Zdrobău, piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 10 septembrie 2002, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. S-a considerat imperios necesar, ca pe locul unde a fost ucis, ca martir al neamului, marele voievod, să se înalțe un așezământ mănăstiresc, în care să se oficieze necontenit rugăciuni în memoria domnitorului.

Tot în cinstea domnitorului Mihai Viteazul, a fost ridicat în zonă de către autoritățile vremii, în anul 1977, un monument în formă de sabie cu trei laturi egale, ce simbolizează cele trei principate române unite sub Mihai Viteazul.

În acest loc, în fiecare an, pe data de 9 august, Biserica, împreună cu autoritățile județene și locale și garnizoana militară a orașului Turda, organizează ample manifestări de comemorare.

În prezent, biserica Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda este edificată, fiind pregătită pentru pictura în tehnica frescă. Arhitectura locașului de rugăciune reprezintă o copie fidelă a bisericii „Mihai Vodă” din București, ctitoria voievodului din 1591, pe vremea când era ban al Craiovei. Lucrările de construcție a mănăstirii au fost încredințate parohului de la Oprișani II, Vasile Știopei, iar hramul bisericii este al „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Comentarii Facebook


Știri recente