92 de ani de la naşterea Părintelui Teofil Părăian

parintele_teofil_paraian4

Părintele Teofil, unul dintre marii duhovnici pe care i-a avut vreodată Ardealul şi întreaga Biserică Ortodoxă Română, s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului. La botez a primit numele de Ioan.

S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940.


Roagă-te cum poţi, ca să ajungi să te rogi cum trebuie.

– Pr. Teofil Părăian


Și-a continuat cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943. Până în 1948 a urmat cursurile liceale într-o instituție de învățământ pentru văzători.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952.

La 1 aprilie 1953 a luat hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.


Nevederea fizică era o cruce a vietii pe plan material, dar el a transformat-o într-o biruintă în plan spiritual

– Patriarhul României


După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală.

Tot atunci a primit hirotesirea întru duhovnic.

În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

„Duhovnicul tinerilor”, cum a fost supranumit Părintele Teofil Părăian, a luat calea veșnicie în anul 2009, într-o zi de 29 octombrie.

Este înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Foto credit: Mărturisitori.ro

Comentarii Facebook


Știri recente