800 ani de autocefalie | Patriarhul Irineu va vizita comunitatea sârbă din SUA

Patriarhul Irineu va participa în SUA la manifestările organizate de Biserica sârbă „Sfânta Sava” din oraşul San Gabriel, California, în contextul aniversării a 800 ani de la obţinerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Manifestările vor avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2019, potrivit informaţiilor publicate de Episcopia sârbă a Americii de Vest pe pagina de Facebook.

Din program amintim oficierea Sfintei Liturghii în zilele de sâmbătă şi duminică, sfinţire de pictură, Adunare eparhială, concert al Formaţiei Legende din Belgrad.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Sârbe este legată de înscăunarea, în anul 1219, a Sfântului Sava ca Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia, recunoașterea autocefaliei fiind acordată de Patriarhul Ecumenic Manuel I Charitopoulos.

În 1766, ea a fost însă pierdută pentru mai bine de 100 de ani, dar după dobândirea independenţei naţionale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit în 4/16 mai 1879 actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.

Foto credit: pravlife.org

Comentarii Facebook


Știri recente