La aniversarea a șase ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale, rememorăm spusele mai multor personalități despre acest lăcaș de cult, de la apariția ideii și până la concretizarea sa.
Regele Ferdinand, 1920: „Cântarea Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu trebuie să răsune în Biserica Mântuirii pe care suntem datori să o ridicăm în Capitala tuturor românilor, ca semn de mulțumire pentru ajutorul celui Preaînalt și ca simbol al unității sufletești al întregului neam și veșnica pomenire celor răposați pentru înfăptuirea României întregite”. »
Ioan Slavici, profetic, în 1924: „Minune prea de tot mare nu ar fi dacă trebuie să treacă fie măcar şi numai o sută de ani pentru ca să se poată începe zidirea unei catedrale la Bucureşti – dacă mai e să se facă un asemenea început”. »
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, 2018: „Prin sfinţirea Catedralei cu hramul Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Dealul Arsenalului, adică al locului în care se reparau şi se depozitau arme, s-a transformat în Dealul păcii şi al sfinţeniei, în Dealul harului şi binecuvântării nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru întreaga Românie”. »
Patriarhul Teofil al Ierusalimului despre Catedrala Națională, 2018: „măreața și preafrumoasa sa Biserică cea tocmai sfințită, podoabă arhitecturală a orașului București şi a întregii Românii şi rod al evlaviei poporului român, precum și la sărbătorirea națională a României”. »
Acad. Ioan Aurel Pop, 2018: „Catedrala Naţională este simbolul unității noastre istorice întru credință și întru țară (…) Catedrala este pentru noi toți și înseamnă numai iubire și bunătate, îndreptate deopotrivă către Dumnezeu și către oameni. Catedrala noastră preamărește Ortodoxia, în sensul de dreaptă credință în Dumnezeu, dar îi recunoaște pe toți fiii acestui neam, indiferent de felul în care se roagă Domnului, și-i cheamă să fie laolaltă”. »
Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, 2018: „Această nouă catedrală este, conform spiritului nostru voievodal, un simbol al faptului că am fost câştigători în războaiele care au decis destinul nostru istoric”. »
Papa Francisc, 2019: „Aș dori să-mi exprim mulțumirea și emoția pentru că mă aflu în acest templu sfânt care ne adună în unitate”. »
Patriarhul Daniel, cu referire la pictura Catedralei, 2023: „Este o şansă acum să reamintim faptul că Ortodoxia nu este numai adevărata credinţă, ci este şi adevărata frumuseţe”. »
Citește și:
- Istoria Catedralei Naționale în 7 momente esențiale
- Șase ani de la sfințirea Catedralei Naționale: Un prilej ca românii să-i mulțumească lui Dumnezeu
Foto credit: Florin Andreescu