70 de persoane din comuna Clinceni au răspuns chemării medicilor voluntari

Campania Sănătate pentru sate continuă. Sâmbătă, 24 octombrie 2015, ilfovenii din Clinceni i-au primit în comuna lor pe voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Mai exact, 11 medici, 6 asistenți medicali și alți 23 de voluntari (personal auxiliar) au oferit consultații medicale de specialitate (gastroenterologie, ecografie, balneofiziokinetoterapie, stomatologie, psihiatrie pedriatică, diabetologie, chirurgie vasculară, medicină generală) unui efectiv de aproximativ 70 de oameni.

Așadar, cea de-a VII-a ediție a Programului „Sănătate pentru sate”, inițiat de Patriarhia Română și derulat ca urmare a unui Protocol de cooperare semnat cu Ministerul Sănătății, în data de 03 septembrie 2015, s-a dovedit a fi „o activitate foarte utilă și eficientă, ținând cont de faptul că unii oameni din mediul rural sunt mai reticenți la participarea periodică a controalelor medicale”, după cum a spus prof. Stancu Ciubăr, directorul Liceului cu program sportiv cu clasele I-XII, Clinceni.

A venit cine a avut nevoie cu adevărat

Cezar Dumitrașcu, medic voluntar, a explicat: „Prezentarea a fost sub media edițiilor anterioare, dar cu patologie mai complexă și care a solicitat mai mare atenție și îngrijire. Oamenii au aflat de noi și a venit cine a avut nevoie cu adevărat”.

Potrivit medicului Cezar Dumitraşcu, au primit consultaţii medicale: 20 de copii (între care unii cu probleme de dentiţie, alţii cu viroze respiratorie, cu afecţiuni ale coloanei vertebrale şi un singur micuţ cu dislalie), tineri cu vârste între 20-30 de ani (mulţi dintre aceştia depresivi, alcoolici), vârstnici (majoritatea cu probleme cardiace şi boli reumatologice:artroze degenerative date de vârstă și de condițiile proprii muncii la țară).

Giorgeta Grosu, asistent medical licențiat, coordonatorul acțiunii umanitare din comuna Cliceni, a precizat că pacienţii consultaţi au fost preponderent copii şi maturi cu media de vârstă de peste 50 de ani.

Acțiunea voluntarilor și-a atins scopul în comuna noastră

Pe lângă autoritățile locale, aproape de voluntari au fost și preoții din parohiile comunei Clinceni, din Protoieria Ilfov Sud, după cum urmează: pr. Paul Tudor de la Parohia Slobozia, pr. Costin Dinică de la Parohia Călțuna, pr. Gheorghe Gheorghe de la Parohia Sfântul Nicolae – Clinceni, pr. Daniel Tudose de la Parohia Odoreanu Nou, pr. Daniel Topor de la Parohia Olteni.

Prezența medicilor, a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost binevenită pentru credincioșii din comuna noastră, în special pentru cei greu deplasabili sau cei care au o reținere în a merge la unitățile medicale. Stând de vorbă cu o parte dintre ei, am observat că deși ne aflăm în apropierea Capitalei, frecvența cu care se deplasează la medic este destul de redusă. Din acest motiv, consider că acțiunea voluntarilor și-a atins scopul în comuna Clinceni”, a remarcat părintele Costin Dinică, Parohia Călțuna, cu hramurile Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni, comuna Clinceni.

Ne-am bucurat

La rândul său, preotul Paul Tudor, Parohia Slobozia cu hramul Sfântul Nicolae, din aceeași comună, a ținut să evidențieze importanța campaniei umanitare dedicată sănătății sătenilor: „Ne-am bucurat și am încercat după putere să mediatizăm acest eveniment pentru a putea beneficia de asistența medicală gratuită cât mai mulți locuitori”.

Până în prezent, prin Programul „Sănătate pentru sate”, au beneficiat de consultaţii medicale gratuite aproximativ 1300 de pacienţi.

Comentarii Facebook


Știri recente