7 februarie 2005 – Apariția primului număr al „Ziarului Lumina”

Primul număr al „Ziarului Lumina” pe 7 februarie 2005 a fost publicat în urmă cu 6 ani în ziua de 7 februarie. „Ziarul Lumina” a apărut la Iași, fiind editat la inițiativa unui grup de laici ortodocși, sprijinită de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Până în anul 2005, evenimentul religios era reflectat în presa scrisă ocazional și, de cele mai multe ori, fără profesionalism. Grupul de inițiativă, format din jurnaliști cu experiență, a înțeles că viața Bisericii poate fi subiect de presă pentru cititori dacă este prezentată cu mijloacele specifice jurnalismului (știre, relatare, interviu, reportaj, documentar, investigație etc).

PF Daniel, Patriarhul României, pe atunci mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a apreciat că, în mileniul al III-lea, Biserica Ortodoxă Română are nevoie de instrumente moderne de comunicare, pentru o pastorație mai eficientă și pentru a implementa numeroasele proiecte sociale inițiate sau aflate în derulare, sprijinind constant această inițiativă jurnalistică, unică în spațiul ortodoxiei.

„Ziarul Lumina” și-a câștigat respectul cititorilor săi prin prezentarea obiectivă a informației din spațiul religios, cultural-misionar, dar și social, precum și din domenii importante pentru dezvoltarea societății (sănătate, învățământ, dezvoltarea proiectelor finanțate cu bani europeni etc).

Credincioșii au putut citi primul număr al „Ziarului Lumina” pe 7 februarie 2005, chiar în ziua când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist împlinea 90 de ani, evenimentul respectiv constituind și subiectul primului articol de deschidere al noii publicații. Din noiembrie 2007, singurul cotidian creștin ortodox din lume este distribuit la nivel național și este parte componentă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Alături de săptămânalul de spiritualitate și atitudine creștină „Lumina de Duminică”, „Ziarul Lumina” și-a asumat „rolul de a contribui la formarea conștiinței creștinului implicat în viața bisericească, dar și activ în societatea de azi, deodată fiu al Bisericii și cetățean al Țării”, după cum menționa Patriarhul României în mesajul de felicitare adresat redacției pe 7 februarie 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente