7 decembrie 2011 – Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, își sărbătorește astăzi ocrotitorul spiritual

Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, își sărbătorește astăzi, 7 decembrie, ocrotitorul spiritual.

Preasfințitul Părinte Ambrozie s-a născut la data de 20 aprilie 1969 în localitatea Scorțeni, județul Prahova, ca fiu al lui Gabriel și Aurica Meleacă, primind numele de botez Valentin.

A intrat în monahism la Schitul Crasna, Prahova, în anul 1990, a fost tuns în monahism în anul 1991, primind numele Ambrozie și hirotonit ieromonah în anul 1992. În anul 1996 a fost numit prin decizie patriarhală stareț al Schitului Darvari din București.

Între anii 1992-1996, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Marina” din București, elaborând o teză de licență despre isihasm. La secția Doctrină și Cultură, a urmat cursurile de master în teologie, susținând, în anul 1999, dizertația Palamism și secularizare. Între anii 1999-2005, la recomandarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a beneficiat de o bursă de studii de doctorat din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Aristotel din Salonic, Grecia.

La data de 3 martie 2005, a susținut teza de doctorat Considerarea istorică a cauzelor și consecințelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolică sub îndrumarea științifică a Prof. Dr. Apostolos Glavinas. Comisia formată din opt profesori universitari i-a acordat titlul de doctor în teologie cu calificativul Arista (excepțional). În iunie 2005, Comisia Națională de Evaluare și Echivalare a Titlurilor Universitare a recunoscut și echivalat titlul de doctor în teologie.

În 4 octombrie 2000, a fost ales în funcția de episcop vicar patriarhal de către Sfântul Sinod la propunerea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist; hirotonia a avut loc la data de 15 octombrie 2000.

În ziua de 8 februarie 2006, a fost ales în demnitatea de Episcop al Giurgiului de către Colegiul Electoral Bisericesc, întrunit sub președinția vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist și întronizat în ziua de 9 aprilie în Catedrala Episcopală „Adormirea Macii Domnului’ din Giurgiu.

Comentarii Facebook


Știri recente