50 ani de la adoptarea „Legii ortodoxe” în Austria. Patriarhul Ecumenic a mulţumit statului austriac pentru buna colaborare cu Biserica Ortodoxă

S-au împlinit 50 ani de la adoptarea de statul austriac a legii federale din 23 iunie 1967 care reglementează drepturile şi obligaţiile Bisericii Ortodoxe din Austria. Jubileul a fost marcat marți seara la Viena printr-un eveniment festiv la care au participat Patriarhul Ecumenic, PF Teodor al Alexandriei, ierarhi ortodocşi şi catolici, reprezentanţi ai autorităţilor de stat austriece, dar şi alţi invitaţi.

Sanctitatea Sa Bartolomeu a mulţumit în mod deosebit statului austriac pentru buna comunicare și conlucrare cu Biserica Ortodoxă din Austria.

Întrunirea a debutat prin oficierea unei slujbe religioase în Biserica Greacă Sfântul Gheorghe, odinioară loc de rugăciune pentru toţi ortodocşii din capitala Imperiului Austro-Ungar. Apoi, în Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime din Fleischmarkt a avut loc o serie de comunicări susţinute de reprezentanţi ai oficiului de culte, experţi în drepturile religioase, a declarat pentru Trinitas TV pr. paroh Emanuel Nuţu, Parohia Pogorârea Sf. Duh din Viena.

În timpul întâlnirii, Cardinalul Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii creştinilor, a transmis mesajul Papei Francisc şi a anunţat că Suveranul Pontif a donat 100.000 euro pentru construcţia primei mănăstiri ortodoxe din Austria.

Prelegerile susţinute au scos în evidenţă importanţa Legii nr. 229 din anul 1967, adoptată de statul austriac, referitoare la drepturile şi obligaţiile Bisericii Ortodoxe din Austria. Legea a devenit cunoscută sub numele de legea ortodoxă.

Legea a reprezentat o mare realizare pentru Biserica Ortodoxă din Viena, deoarece i-a oferit un cadru legislativ de funcţionare atât din punct de vedere religios şi social, dar şi în sensul raportului oficial cu instituţiile de stat.

Printre beneficiile adoptării acestei legi se numără, organizarea de noi comunităţi recunoscute de statul austriac, organizarea învățământului religios ortodox în şcolile austriece sub conducerea unui inspectorat de învățământ ortodox susținut de statul austriac, înființarea unui Colegiu universitar pedagogic unde sunt pregătiți profesorii de religie ortodoxă pentru școlile primare, deschiderea unui studiu de master în pedagogie religioasă în cadrul Universității Viena având ca punct central teologia ortodoxă etc.

Foto Credit: Kathbild.at

Comentarii Facebook


Știri recente