5 recomandări de cărți ale părintelui Sofronie Saharov pe care să le citești

La împlinirea a 26 de ani de la trecerea în veșnicie a arhimandritului Sofronie Saharov, ucenicul şi biograful Sfântului Siluan Athonitul, vă propunem spre lectură 5 cărți din opera părintelui.

Cuvântări duhovnicești

Cuvântările cuprinse în două volume reprezintă sfaturile duhovnicești ale arhimandritului adresate între 1989-1993 călugărilor din Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul pe care a întemeiat-o, dar și pelerinilor care treceau pragul edificiului religios.

Rugăciunea, experienţa Vieţii Veşnice

Volumul constituie o sinteză a învăţăturii şi practicii rugăciunii din tradiţia duhovnicească a Bisericii Ortodoxe şi din experiența arhimandritul Sofronie. Sub îndrumarea Sfântului Siluan, părintele Sofronie găsește adevărata viață mistică de asceză și rugăciune pe care o căuta.

Conform părintelui „rezultatul final al rugăciunii e acela de a ne face fii ai lui Dumnezeu, şi ca fii vom locui pururea în casa Tatălui nostru”.

Nașterea întru Împărăția cea neclătită

În paginile acestei cărți este reflectată viața de nevoinţă a părintelui. În prima parte a cărții Părintele Sofronie vorbeşte despre căile de cunoaştere a lui Dumnezeu; în partea a doua se face referire la Dumnezeu-Făcătorul, Creatorului omului; partea a treia este alcătuită din sfaturi practice pentru mântuire, iar partea a patra este închinată înălţimilor vederilor dumnezeieşti.

Taina vieții creștine

Despre teologie și despre cum să fii teolog, acestea sunt reperele pe care le găsim în cadrul acestui volum. Părintele nu se referă la teologie ca la o instituție academică ci ca la o stare lăuntrică. Fiecare creștin trebuie să învețe să fie un teolog, un trăitor al cuvântului lui Dumnezeu.

Vom vedea pe Dumnezeu precum este

Arhimandritul Sofronie relatează în această carte despre experiențele duhovnicești  pe care le-a trăit. Convingerea părintelui este că „orice abatere a conștiinței minții noastre de la adevărata înțelegere a descoperirii, negreșit se va răsfrânge în manifestările duhului nostru, în cele de zi cu zi. Cu alte cuvinte, viața cu adevărat dreaptă este condiționată de o adevărată înțelegere a lui Dumnezeu”.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente