5 decembrie: Ziua Internațională a Voluntarilor

Ziua Internațională a Voluntarilor este celebrată anual în 5 decembrie.

Sărbătoarea a fost înfiinţată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1985 pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a oferi exemple de urmat în acest sens.

Campania Zilei Internaționale a Voluntarilor din acest an mulțumește voluntarilor din întreaga lume și, de asemenea, arată dificultățile și nevoile voluntarilor în timpul pandemiei.

„Mulţumim voluntari pentru că aţi fost în prima linie a pandemiei Covid-19 şi aţi abordat provocările cauzate de pandemie, v-aţi asigurat că toată lumea rămâne în siguranţă şi pentru că aţi fost acolo pentru oameni şi planetă!”, se menţionează pe site-ul ONU.

Tema din acest an este „Together We Can Through Volunteering” („Împreună putem prin voluntariat”).


Perioada în care facem Rai: Primim Darul, oferim Darul, devenim daruri


Ziua Internațională a Voluntarilor este privită ca o șansă unică pentru voluntari și organizații de a-și împărtăși valorile și de a-și promova activitatea între comunitățile lor, organizațiile neguvernamentale (ONG-uri), autoritățile guvernamentale și sectorul privat.

Unul dintre modelele de bună practică este cel oferit de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care organizează diferite activități cu impact social puternic.

Dintre proiectele cele mai importante desfășurate de ei amintim: „Sănătate pentru Sate”, „Campania de preventive și educație pentru sănătate”, „Donează Sânge, Salvează o viață!”, donarea de aparatură medicală pentru spitale, „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”.

La nivel mondial există aproximativ un miliard de persoane care îşi dedică voluntar timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun.

Adesea sunt primii care acţionează în momentele de criză. Ei creează legături sociale şi dau glas grupurilor marginalizate şi vulnerabile, contribuind la construcţia de comunităţi rezistente, ajutând oamenii să facă faţă dezastrelor naturale, instabilităţii politice, şocurilor economice şi a altor presiuni.

Foto credit: arhiva Basilica.ro


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente