5 cuvinte ale Patriarhului Miron din prima pastorală de Crăciun – 1926

Patriarhul Miron Cristea, primul Patriarh al României, a transmis prima pastorală de Crăciun în anul 1926.

În cele 5 cuvinte selectate, Patriarhul vorbeşte despre bogăţie şi sărăcie ca eventuale piedici în împlinirea scopului creştinului, despre reala putere de stăpânire, despre jertfă, precum şi despre condiţiile în care se poate atinge bunăstarea de ordin social.


1. Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos e sărbătoarea păcii şi a unei noi întocmiri a vieţii omeneşti; întocmire, în care puterea spirituală stăpâneşte şi conduce, ca cea dintâiu, viaţa omenească în toate manifestările ei.

2. Astăzi toată lumea doreşte bogăţia şi dispreţuieşte sărăcia; totuşi pentru Mântuitorul sărăcia nu a fost nici decum o piedică în împlinirea misiunii Lui.

3. Astăzi toată lumea doreşte să ajungă cât mai sus şi să aibă fiecare în mâna sa o parte cât mai mare din puterea stăpânirii şi a măririi pământeşti; totuşi Naşterea Domnului ne învaţă, că stăpânirea şi mărirea întemeiată pe interese mici şi patimi de ambiţiune e şubredă şi se dărâmă repede şi dureros.

4. Astăzi toată lumea fuge de împlinirea conştientă a datoriei şi nu pune niciun preţ pe jertfa, pe care e dator fiecare s’o aducă pentru înaintarea binelui public; şi totuşi Naşterea Domnului ne arată că numai prin jertfă şi devotament se poate îmblânzi furia valurilor de răutate, ce în chip firesc trebuiesc să se abată asupra societăţii.

5. Neamul nostru nu poate să se înalţe şi să se cureţe de relele porniri, decât prin jertfa curată, nevinovată şi devotamentul neprecupeţit al celor mai buni fii ai lui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Basilica News Agency (@basilica.ro)


Vezi şi: Prima pastorală de Crăciun a primului Patriarh al României. Cele trei principii sociale generate de Naşterea Domnului

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…