46 de ani de la moartea părintelui Dometie de la Râmeţ: Slujea zilnic Sfânta Liturghie

„Dragostea părintelui pentru Sfânta Liturghie era cu totul aparte. Cei care l-au cunoscut spun că slujea zilnic, iar atunci când avea de ieșit din mănăstire cu treburi gospodărești, se trezea la 3 dimineața, slujea Sfânta Liturghie și apoi pleca la drum” notează pr. Liviu Vidican Manci într-un articol dedicat părintelui Dometie de la Râmeţ, de la a cărui trecere în veşncie se împlinesc 46 de ani.

Părintele Dometie Manolache

S-a născut în data de 15 octombrie 1924, în satul Mărculeşti, jud. Buzău.

A absolvit Seminarul Teologic din Buzău în 1945, ca şef de promoţie, şi Institutul Teologic din Bucureşti în 1949.

În anul 1972 s-a înscris la cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti, pe care le-a încheiat cu media 10.

În data de 14 septembrie 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop avându-l naş de călugărie pe părintele Arsenie Boca. Pe 6 august, în acelaşi an, a fost hirotonit diacon, pe 7 august preot, iar în anul 1950 a fost numit stareț al mănăstirii Prislop.

Părintele a făcut ascultare şi a slujit acolo unde a fost trimis.

„Din 1952 până în 1957 a activat ca director de studii și profesor la școlile monahale ale Mănăstirilor: Ciolanu, Rătești și Barbu, Mănăstirea Ciolanu din Episcopia Buzăului fiindu-i locul de slujire. A fost mutat apoi la Catedrala episcopală din Buzău. În 1958 a ajuns pe plaiurile bistrițene, la mănăstirea Fântânelele, ca duhovnic și paroh al localității Dornișoara, iar în 1959 a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirești, în același an fiind mutat la Râmeți ca duhovnic și preot paroh al satului Râmeț și a cătunelor sale”, precizează părintele Liviu Vidican.

Părintele Dometie s-a ocupat de restaurarea bisericii vechi şi a ajutat la înfiinţarea muzeului mănăstirii.

„A murit într-o zi de 6 iulie 1975, la 51 de ani, lăsând în urma lui amintirea unui iubitor de Dumnezeu”.

Părintele Dumitru Stăniloae spunea despre părintele Dometie că a fost „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Sursă foto: Alba 24

Comentarii Facebook


Știri recente