400 copii din Harghita și Rep. Moldova au participat la un festival dedicat Centenarului

Aproximativ 400 de copii din Harghita şi Republica Moldova au participat duminică în localitatea Sărmaş, la un festival folcloric intitulat „Cântec, joc şi voie bună”, informează Agerpres.

Evenimentul face parte dintr-un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni şi se derulează sub patronajul Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Înainte de festival, copiii și cadrele didactice au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Covasnei și Harghitei, după care au mers la monumentul eroilor din localitate, pentru a aduce un omagiu celor care au căzut pe câmpurile de luptă.

După acest moment, copiii şi profesorii au participat la o paradă a portului popular, de la monument până la sala unde s-a desfăşurat festivalul.

Timp de mai multe ore, pe scenă au evoluat ansambluri şi interpreţi de dans şi cântec popular românesc din localităţile harghitene Sărmaş, Topliţa, Miercurea Ciuc, Bilbor, Tulgheş, Corbu, Gălăuţaş, Voşlăbeni, Livezi, Bălan şi Odorheiu Secuiesc.

Din Republica Moldova au fost prezenţi elevi din localităţile Teleneşti, Mîndreşti, Cojuşna, Fîrlădeni, Grigoriopol, Cucoară, Ialoveni.

Proiectul „Cântec, joc şi voie bună”

Festivalul folcloric „Cântec, joc şi voie bună” a ajuns la a zecea ediţie, iar în acest an este parte a unui proiect derulat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni şi intitulat „Ambasadorii limbii şi culturii române”, care este dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cadrul proiectului, mai multe şcoli din Harghita şi Republica Moldova organizează evenimente comune.

Potrivit Agerpres, copiii din Republica Moldova au participat zilele trecute la un schimb de experienţă la şcoli din municipiul Topliţa.

De asemenea, ei vor lua parte la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, urmând să celebreze Centenarul Marii Uniri, pe 1 Decembrie 2018, alături de românii din Miercurea Ciuc.

Foto credit: Gina Ștefan / Agerpres

Comentarii Facebook


Știri recente