40.000 de români, pelerini în Țara Sfântă

De la an la an, numărul pelerinilor români la cele mai cunoscute locuri ale creștinismului din Țara Sfântă este în creștere. Potrivit datelor Ministerului de Turism din Israel, numărul românilor care au pășit anul trecut pe Via Dolorosa și au vizitat Sfântul Mormânt este de 40.000. Aceleași date arată că 10% dintre ei s-au cazat la Așezământul românesc de la Ierihon.

Ceea ce distinge un vizitator obișnuit de un pelerin la Locurile Sfinte este interesul duhovnicesc și liturgic. Românii care merg la Ierihon beneficiază de asistență spirituală, se spovedesc, participă la Sfânta Liturghie și se împărtășesc. Așadar, așa cum mărturisesc cei care s-au întors din pelerinaj, Spovedania și Împărtășirea sunt, alături de închinarea la Sfântul Mormânt, adevăratele repere ale deplasării în Țara Sfântă.

Statisticile Centrului de pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel” și ale Agenției „Basilica Travel” ale Patriarhiei Române arată că, în 2010, numărul românilor care au vizitat Țara Sfântă prin cele două centre a fost de 2258, potrivit TRINITAS TV. Dintre aceștia, 750 au fost la Așezământul Românesc de la Ierihon. Ceilalți, deși au fost cazați în alte locuri, au participat la slujbe și s-au împărtășit tot la Ierihon.

Anul acesta, în perioada 14 ianuarie – 20 mai, prin cele două centre ale Patriarhiei Române au vizitat Țara Sfântă 1024 de pelerini, 380 fiind cazați la Așezământ.

Centre de pelerinaj care organizează deplasări în Țara Sfântă au și alte biserici creștine. De exemplu, Biserica Romano – catolică deține „Notre Dame of Jerusalem Center”, iar Biserica Ortodoxă Rusă Centrul „Russia in colours”. Fiecare dintre aceste centre acordă asistență religioasă, pun la dispoziție ghizi și locuri de cazare pentru pelerinii catolici, respectiv ruși care merg să se închine la Locurile Sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente