Viitorul mitropolit al Bucovinei (1941-1945), Teodor Simedrea, a făcut studii la Seminarul ,,Nifon’, apoi la Facultatea deTeologie din București și la Facultatea de Drept din Iași, cu specializarea în Teologie la Montpellier și Paris (1922- 1923). A fost preot în Prunaru, jud.Teleorman, Blejești, jud. Vlașca și Movila Periș, jud. Ilfov (1907 – 1916), confesor militar (1916 – 1920), preot la biserica „Sf. Nicolae Tabacu’ din București, (1921 – 1923), director al Cancelariei Sf. Sinod și sIujitor la catedrala mitropolitană (1923 – 1925). Rămas văduv, a fost călugărit la Cernica, în 1924, sub numele Tit și hirotesit arhimandrit; arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu numele „Târgovișteanul’ (1926- 1935), director al Tipografiei lnstitutului Biblic și de Misiune, director și profesor de Liturgică la Academia de Muzică religioasă din București, secretar de redacție al revistei ,,Biserica Ortodoxă Română”; delegat la câteva conferințe peste hotare: Lausanne (1927), Sofia (1929), Constantinopol (1929), Vatoped (1930). A fost ales Episcop al Hotinului, cu reședința în Bălți (ales 11 dec. 1935), iar apoi mitropolit al Bucovinei (ales 13 iun. 1940, înscăunat la 25 mart. 1941, dar la Suceava). S-a retras la 31 iun. 1945 și s-a stabilit la schitul Darvari din București și mănăstirea Cernica. A publicat lucrări privind începuturile monahismului la noi, cultura românească medievală – inclusiv editări de texte – studii de teologie, articole, cuvântări, pastorale.
Peste o sută de persoane din orașul Nehoiu au donat sânge, la invitația Bisericii
Parohia „Sfântul Gheorghe” din orașul Nehoiu a organizat joi a paisprezecea colectă în cadrul Campaniei naționale „Donează sânge, salvează o viață!”. Un număr impresionant de preoți și credincioși au răspuns pozitiv la apelul lansat de…
Patrologul Sebastian Brock, Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Reputatul patrolog Sebastian Brock a primit joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Sebastian Brock, profesor emerit în domeniul patristicii și literaturii creștine siriace la Institutul Oriental al Universității Oxford,…
Ziua mondială a Profesorilor din acest an aduce în discuție un nou contract social pentru educație
Ziua Mondială a Profesorilor este sărbătorită în 5 octombrie, începând cu anul 1994, iar în România din 2013. Desemnată de UNESCO odată cu semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul…
Mai mulți participanți au acces: Noua Conferință a Centrelor de Sprijin pentru Femei Însărcinate se desfășoară online
Cea de a zecea Conferință a Centrelor de Sprijin pentru Femei Însărcinate, eveniment organizat periodic de Centrele Roua din București, se va desfășura online, pentru a permite accesul cât mai multor participanți. Evenimentul, programat pentru…
Institutul de Lingvistică a publicat un nou „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie”
Un nou „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie” (ÎOOP6), coordonat de academinicanul Gabriela Pană Dindelegan, a văzut miercuri lumina tiparului, la Editura Univers Enciclopedic. ÎOOP6 se înscrie în tradiția „Îndreptarelor” elaborate de Institutul de…