4 februarie: Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în data de 4 februarie a fiecărui an şi are ca scop intensificarea acţiunilor menite să conducă la o mai bună informare a opiniei publice în legătură cu această boală, dar şi pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul acesteia.

Ziua de luptă împotriva cancerului a fost instituită de Union for International Cancer Control (Uniunea Internațională de Control al Cancerului) – UICC pentru a susţine implementarea obiectivelor stabilite în Declarația de la World Cancer, scrisă în 2008.

Scopul major al acestei zile este acela de a reduce în mod semnificativ boala și decesul cauzate de cancer.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat în 4 februarie 2000.

Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentație a fructelor și legumelor, consumul de alcool și tutun.

În prezent, 8,2 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 39 și 60 de ani), potrivit informaţiilor publicate pe worldcancerday.org.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată și în România.

Potrivit Legii 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material și financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creșterii nivelului de educație sanitară și a gradului de conștientizare în ceea ce privește această maladie.

Totodată, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot realiza și pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Foto Credit: capovertyreduction.ca

Comentarii Facebook


Știri recente