4 aspecte din viața Sf. Ioan la cei 4 Evangheliști: PS Andrei

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit joi, 7 ianuarie 2021, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” din Izvoru Mureșului.

În cadrul predicii, ierarhul a apus că  „Cei 4 evangheliști au surprins din activitatea prorocului Ioan 4 aspecte”, pe care le-a prezentat sistematic:

1. Definirea lui ca persoană în raport cu Hristos: „Nu sunt eu Hristosul! Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui!” (Ioan 1:20) Răspuns dat delegației oficiale trimise de la Ierusalim să-l întrebe cine este el? Pentru că produsese o adevărată mișcare națională în jurul său.

2. Se referă la autenticitatea vieții lui: Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, cu cingătoare de piele împrejurul mijlocului și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică.” (Marcu 1:6)

3. Esența propovăduirii a fost următorul mesaj: „Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor!”

4. A mai dat câteva sfaturi și învățături mulțimilor de oameni la care le predica, iar cei care veneau la el erau răscoliți sufletește de mustrările lui aspre. Toți au înțeles, vameșii și ostașii că trebuie să-și schimbe atitudinea, pentru că așa cum se desfășura viața lor nu se mai putea. Toți au înțeles că trebuie să schimbe ceva în viața lor, să-și schimbe modul de a se raporta la propria persoană, la Dumnezeu și la aproapele.

Mănăstirea din Izvoru Mureşului este aşezată la poalele Hăşmaşului Mare la o altitudine de 950 m, pe DN 12 între Miercurea Ciuc şi Gheorghieni.

Istoria ei este recentă, piatra de temelie fiind pusă în 1996. Mitropolitul Ioan al Banatului este ctitorul şi arhitectul sfântului locaş, conform site-ului oficial al mănăstirii.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu

Comentarii Facebook


Știri recente