350 ani de rugăciune la Rogoz, în Maramureș

Biserica monument istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea maramureșeană Rogoz a îmbrăcat duminica aceasta haină de sărbătoare. La 350 de ani de la zidire, lăcașul de cult a fost târnosit de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ierarhul a oficiat și Sfânta Liturghie, după cum informează TRINITAS TV.

Cu prilejul resfințirii lăcașului de cult a fost lansată și monografia bisericii. Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul i-a oferit părintelui paroh Gramata episcopală, iar binefăcătorilor diplome de cinstire.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Rogoz este una dintre cele mai valoroase din Transilvania. Construcția este datată de tradiție în anul 1663, moment susținut de inscripția de la intrare care evocă invazia tătară din 1661. Lăcașul se află pe lista monumentelor istorice din 2004, fiind înscris și în Lista Patrimoniului Mondial.

Aniversarea a 350 de ani de la înălțarea Bisericii de lemn din Rogoz a fost marcată și de Banca Națională a României care a pus în circulație, încă din luna februarie, o monedă din argint cu imaginea lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente