3 noiembrie 2011 – Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei își aniversează astăzi ziua de naștere

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, aniversează astăzi, 3 noiembrie, 44 de ani. Preasfințitul Sofronie a fost ales, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat la 25 februarie 2007, în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala cu Lună din Oradea.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, Preasfințitul Sofronie s-a născut la 3 noiembrie 1967 în Arad, din părinții Petru și Maria Drincec. A studiat la Liceul ‘Moise Nicoară – Ioan Slavici’ din localitate. A urmat, între 1987 și 1993, cursurile Institutului de Medicină din Timișoara, specializarea Medicină Generală, obținând diploma de doctor-medic. Între 1993 și 1997 studiază și absolvă cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. La 18 ianuarie 2011 devine doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ a Universității ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, specializarea Patrologie, cu teza ‘Hristologia Bisericilor Vechi Orientale’, având ca și coordonator al lucrării pe arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu.

În 1995 se închinoviază la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului, iar în postul Adormirii Maicii Domnului din același an a fost tuns în monahism de către Înalt Preasfințitul Părinte Timotei al Aradului, naș de călugărie fiindu-i Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, care îi dă numele de călugărie Sofronie. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, pe seama Mănăstirii Hodoș-Bodrog, de către Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, cu încuviințarea Înalt Preasfințitului Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.

Între octombrie 1995 – iunie 1997, a slujit ca preot-duhovnic la Mănăstirea ‘Sfântul Simeon Stâlpnicul’ din Arad. După susținerea examenului de licență în teologie, iunie 1997, și până în ianuarie 1998, a primit ascultarea de a organiza Sectorul de asistență socială al Arhiepiscopiei Aradului.

Din ianuarie 1998 până în februarie 1999, a fost chemat la Patriarhia Română, unde a îndeplinit funcția de secretar la cabinetul adormitului întru fericire părinte patriarh Teoctist. În 28 august 1998, i se conferă rangul de protosinghel, iar în 7 februarie 1999 a fost hirotesit arhimandrit.

Pe 30 ianuarie 1999 a fost ales, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în treapta de arhiereu pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. La 21 februarie 1999, în Catedrala ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Gyula, a fost hirotonit și întronizat ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. După opt ani de arhipăstorire jertfelnică și pilduitoare în mijlocul românilor din Ungaria, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Sofronie a fost ales, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat, la 25 februarie 2007, în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala cu Lună din Oradea.

Comentarii Facebook


Știri recente